Всички трябва да се обединят за една промяна в системата

...
Всички трябва да се обединят за една промяна в системата
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов: Крахът е близо, бързите смени на министри устройват системата

Всички би трябвало да се обединят за една смяна в системата на опазването на здравето, тъй като крахът е близо. Лично аз не виждам воля и старания за справяне с проблемите. Не виждам даже визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази рецесия. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата.
Това разяснява пред бТВ националният съветник по пулмология проф. Коста Костов.

По думите му протичащото се сега с медицинските ни сестри е измама. Той е на мнение, че заслужават почитание, тъй като трудът им е тежък, а в никакъв случай до момента не са били оценени по достолепие.

„ Има едно прекачване на отговорност, предоставяне на едни средства, които потъват в лечебните заведения без безусловно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„ Повечето от тези, които виждам на министерския пост, познават доста добре проблемите ни, само че в никакъв случай не демонстрираха храброст да ги заявят”, добави той, давайки образец с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.. “Никой не прояви храброст да излезе пред обществото и да съобщи най-малко 10 казуса, които изискват стратегическа смяна. “, съобщи професорът.

„ Не считам, че сегашният министър Кирил Ананиев е безапелационен в това, което прави. Не виждам базисни промени, не виждам аргументация на измененията, които би трябвало да се създадат в системата. Бих поздравил всеки министър, които излезе и назове проблемите, изиска поддръжката на обществото и на ръководещите.”, сподели още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на отрицателно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този метод. Според него е належащо да се слагат здравните служащи на нужното равнище в обществото.

Проф. Коста Костов съобщи, че ще се опълчи на опитите да се имитира смяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„ Монополът на Касата би трябвало да се резервира, само че дружно с това би трябвало да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, счита той.

По думите му е време в Народното събрание да се сътвори специфична комисия, отвън здравната, която да се заеме с проблемите на българското опазване на здравето, и която да включва експерти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

На въпроса за каква България е мечтаел, проф. Костов отговори, че е мечтал за свободна България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР