Всички свиждания на арестанти и затворници с близки и роднини

...
Всички свиждания на арестанти и затворници с близки и роднини
Коментари Харесай

Без свиждания в затворите и арестите по време на извънредното положение

Всички свиждания на арестанти и пандизчии с близки и родственици са неразрешени. Забрана е наложена и за работата на пандизчии с по-лек режим на външни обекти до момента в който трае изключителното състояние. Това оповестиха в отговор на въпроси на " Дневник " от министерството на правораздаването.

В четвъртък (19 март) министърът на правораздаването Данаил Кирилов сподели, че към две седмици преди оповестяването на изключителното състояние е била направена организация в пандизите като е стеснен и достъпът на външни лица за свиждания в цялата страна. " Там обществената връзка е малко по-ограничена и изискванията са като карантинни, в случай че може по този начин да се каже ", изясни Кирилов пред Българска национална телевизия.

" Има няколко лица, които са работили отвън пандиза и са имали контакти. Те бяха следени и не са показали признаци. Ако има симптоматика, има пространства, където те да бъдат изолирани и да бъдат следени ", добави още министърът.

Към сегашния миг

няма болни лишени от независимост и арестувани лица с ковид

Един от арестуваните е проучен, а резултатът от теста е негативен, оповестява в отговор до " Дневник " шефът на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " основен комисар Ивайло Йорданов.

" Дневник " потърси информация от министерството откакто в сряда на Facebook страницата на Българското затворнически съдружие, чиито ръководител е австралиецът Джок Полфрийман, бе оповестена информация, в която се твърди, че личният състав на пандизите не е екипиран, нито заставен да носи маски и ръкавици.

" Нещо повече, ръкавиците, които се носят от личния състав, не биват подменяни с нови при всеки персонален обиск, което значи, че личният състав популяризира бактерии и заболявания от един пандизчия на различен ", написа в обявата.



От сдружението осведомят и за петима лишени от независимост, за които се подозира, че може да са инфектирани, защото са били част от работна група за стадион " Герена ". Информацията обаче се опровергава от отговорите на министерството на правораздаването и ГДИН.

Според обявата пандизът, в който тези петима души се намират, все още не разполага с непрекъснат медицински личен състав, откакто фелдшерът се е пенсионирал " заради непрекъснат тормоз от страна на некомпетентното шефство ".

" В Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " прецизно се съблюдават ограниченията по време на изключителното състояние в страната, регламентирани в заповеди на министъра на опазването на здравето, министъра на правораздаването и основния шеф на ГДИН ", настояват от дирекцията, която дава отговор за пандизите и арестите в страната.

В отговор до " Дневник " Ивайло Йорданов разказа в детайли

какви ограничения са взети, с цел да не се популяризира болестта зад затворническите стени

Всички новопостъпили лишени от независимост и арестувани лица се следят 14 дни за признаци на ковид.
Във всички места за отнемане от независимост са обезпечени дезифектанти, маски и ръкавици, показват от управата на пандизите и арестите. Поръчани са защитни дрехи за чиновниците, които ще бъдат раздадени, когато дойдат доставките.

Освен това спалните пространства се проветряват и дезинфекцират постоянно по одобрен график, а на всички лишени от независимост и арестувани лица са обезпечени миещи препарати и дезинфектанти за обезпечаване на добра обща хигиена, твърдят от ГДИН.

Измерва се телесната температура на всички чиновници на пандизите и арестите преди да влязат на работното си място и се следи за съществуване на признаци на грип или ковид.

" В пандизите и арестите има медицински експерти, които обезпечават здравното обслужване на всички лишени от независимост и арестувани лица, като са осведомени с ограниченията за работа при екстремални обстановки. Те поддържат непрекъснат контакт с Регионалните здравни инспекции за приемане на нови инструкции за работа ", оповестяват от ГДИН.

При зародили случаи на болни лишени от независимост и арестувани лица с ковид, ще бъдат подхванати нужните ограничения. Мобилизирани са всички охранители и надзиратели, с цел да се обезпечи надеждна защита, добавя Йорданов.

Ако имате въпроси, сигнали или информация за ковид и обстановката на изключително състояние, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (753)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР