Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват

...
Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват
Коментари Харесай

БЛС: В Европа се използва и хартиена, и електронна рецепта

Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, употребяват по едно и също време хартиена и електронна рецепта. Това сподели инспекция на Българския лекарски съюз, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4, е голословно, безразсъдно и нерационално. Подобна процедура нарушава правата на пациентите и попречва лекарите в осъществяването на служебните им отговорности и долупосочените данни за практиката в Европа потвърждават това по безапелационен метод. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните съумели да доближат над 90% приложимост на електронната рецепта, само че без въвеждането на възбрана за потреблението на хартиената такава, пишат още от БЛС.

Резонен е въпросът: Защо хартиените предписания важат в Европа, а у нас към момента се разисква тяхното цялостно отпадане? Съсловната организация още един път декларира цялостната си поддръжка за дигитализацията на бранша, само че без това да бъде за сметка на ограничението и отнемането на права на лекари и пациенти.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР