Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В

...
Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В
Коментари Харесай

Стефан Янев: Американска рота Страйкър пристига за учение в България

Всички страни разчитат на деескалация на напрежението в Украйна. В същото време тези признаци за деескалация не се удостоверяват на този стадий, съобщи министърът на защитата Стефан Янев от Брюксел, където взе участие в двудневната среща на министрите на защитата на страните членки на НАТО. " Надяваме се, че това ще се промени идващите дни, тъй като всички го желаеме ", добави той.

В България няма да бъдат разполагани добави натовски войски като в Румъния.

По мотив разполагането на бойни групи на НАТО в източния фланг, министър Янев посочи, че в България ще го създадем въз основата на български подразделения с български пълководец и българско командване и присъединяване на други сили от страните членки на НАТО .

" Още един път желая да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, с цел да вършат взаимна подготовка. Тази подготовка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена отвън България, няма такива задания. Тя тренира единствено отбранителна тема у нас ", уточни още военният министър.

Целта е повишение на готовността на всички подразделения, които вземат участие в този вид учения и повишение на оперативната съгласуемост т.е. работата с други типове родови войски - национални и съюзнически.

" Тази бойна група ще координира своята активност с НАТО, няма да е под техен надзор ", акцентира още веднъж Янев.

В момента текат диалози на двустранно равнище с много съюзнически страни, координира се и с НАТО от позиция на това, че тази бойна група ще се приготвя и води учения на българската територия, само че тя няма да е под действен надзор на НАТО, тъй като това не е група, която се употребява за бойни дейности някъде, а за увеличение на бойната подготовка и добра оперативна съгласуемост, изясни Янев и акцентира, че става въпрос за тренировки, нищо друго.

До юни месец ще има повече изясненост по въпроса.

В бойната група ще вземат участие до 700 - 1000 души, като 70-80% ще са българи, изясни още Янев. По думите му в процеса на подготовка не значи, че всички те ще са дружно всички.

" Когато се тренира един детайл, ще идват едни подразделения, по-късно ще си отидат, когато се тренира различен детайл - ще дойдат други хора ", изясни Янев.

Стефан Янев заяви още, че идната седмица в Ново село идва нов американски контингент. Посещението е в границите на плануваните учения за повишение на оперативната съгласуемост и способността на тези сили да работят взаимно, както двустранно, по този начин и в границите на НАТО. Очаква се у нас да дойдат сред 100 и 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

Особеностите на този контигент е, че той ще бъде от рота " Страйкър ".

" Рота " Страйкър ", което звучи като ударна група, само че по този начин се споделя техниката, която употребяват ", посочи военният министър и напомни, че имаме съглашение за партньорство и засилени тренировки със Съединени американски щати и въз основата на това съглашение действат и взаимните оборудване в Ново село.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР