Всички страни от ЕС трябва да намалят емисиите до 2030

...
Всички страни от ЕС трябва да намалят емисиите до 2030
Коментари Харесай

ЕП гласува намаляване на емисиите на страните членки с 40%

Всички страни от Европейски Съюз би трябвало да понижат излъчванията до 2030 година спрямо равнищата от 2005 година Увеличава се задачата за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година на ниво Европейски Съюз от 30% на 40% спрямо равнищата от 2005 година Това планува преразгледаният закон.

Целите са сложени въз основа  на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и икономическата успеваемост.

Възможностите за търговия, заемане и икономисване на излъчвания ще бъдат лимитирани. 

По-голяма бистрота посредством обществено обявяване на информацията за националните ограничения.

Новият Регламент за разпределение на напъните понижава позволеното оптимално равнище на излъчванията на парникови газове в страните членки от превоза, постройките и селското стопанство до 2030 година

Днес Парламентът одобри с 486 гласа „ за “, 132 гласа „ срещу “ и 10 гласа „ въздържал се “ преразглеждането на Регламента за разпределение на напъните. Регламентът дефинира наложителни годишни понижения на излъчванията на парникови газове за автомобилния превоз, отоплението на здания, селското стопанство, дребните промишлени съоръжения и ръководството на отпадъците за всяка страна членка на Европейски Съюз. С него понастоящем се уреждат към 60% от всички излъчвания в Съюза. Това оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент. 

Преразгледаният правилник усилва задачата за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година на ниво Европейски Съюз от 30% на 40% спрямо равнищата от 2005 година За първи път всички страни членки би трябвало да понижат излъчванията на парникови газове, като задачите за понижаване варират сред 10% и 50%. Целите за 2030 година за всяка страна членка са учредени на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и икономическата успеваемост. Страните от Европейски Съюз ще би трябвало също по този начин годишно да подсигуряват, че не надвишават годишните си квоти заемисии на парникови газове.

Гъвкавост и бистрота

Законът реализира баланс сред нуждата страните от Европейски Съюз да бъдат гъвкави, с цел да реализиран задачите си, при в същото време гарантиране на почтен и обществено обективен преход, и нуждата от премахване на пропуските, с цел да се осъществя общата цел на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията. Във връзка с това се постановат ограничавания върху количествата излъчвания, които страните членки могат да спестят от предишни години, да заемат от бъдещи интервали или търгуват с други страни членки.

За да се обезпечи отчетност от страна на страните членки, Комисията ще оповестява обществено информацията за националните дейности в леснодостъпна форма, както настоя Парламентът.

Цитат

След гласуването докладчикът Йесика Полфиард (ЕНП, Швеция) съобщи следното: „ С този закон вършим значима стъпка напред в постигането на задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Новите правила за понижаване на излъчванията на национално ниво подсигуряват принос от всички страни членки и превъзмогване на съществуващите пропуски. Това ни разрешава да изпратим явен сигнал за сериозните планове на Европейски Съюз да бъде световен водач с конкурентна и ефикасна стратегия в региона на климата. “

Следващи стъпки

Сега Съветът също би трябвало да утвърди публично текста, след което той ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно.

Контекст

Регламентът за разпределение на напъните е част от пакета „ Подготвени за цел 55 през 2030 година “, който съставлява проектът на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година, в сходство с Европейския закон за климата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР