Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за

...
Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за
Коментари Харесай

Лечева: Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възстановяване за енергийно обновяване

Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възобновяване за енергийно възобновяване. Това съобщи министърът на младежта и спорта Весела Лечева на днешното съвещание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Най-важният сегмент е модернизирането на спортни планове. Заедно с министър Пеканов обсъдихме опцията спортни обекти да попаднат в Плана за възобновяване и резистентност. Всички спортни обекти могат да се възползват от Плана за възобновяване за енергийно обезпечаване. Допустими са спортни зали, спортни комплекси, многофункционални зали за осъществяване на спортни събития. Ние сме в развой на договаряния средствата да бъдат увеличени “, разяснява Лечева в отговор на въпрос от парламентарна група „ Възраждане “ .
Весела Лечева.
Спортният министър приказва и по тематиката за новата зала по художествена гимнастика в отговор на въпрос от „ ГЕРБ-СДС “ . „ Факт е, че има решение на Министерски съвет, с което се усилва капитала на комерсиално сдружение Национална спортна база с 1 млн. и половина лева за построяването на нова зала за художествена гимнастика. Няма депутат, който да не е склонен, че това е един от най-успешните български спортове. Такова решение е оправдано, с цел да има най-хубавите условия за подготовка. В стъпването ми в служба имаше питане тъкмо за такава зала – като прегледах всички документи, които касаеха въпросното оборудване – това решение на Министерски съвет, предходното държавно управление е трансформирало предназначението на тези средства, като ги е трансфомирала в средства за енергийно възобновяване на спортни зали. Това е решение, което не е в съгласие по никакъв метод с федерацията по художествена гимнастика. Това решение отдалечи спорта най-малко с година да има ново спортно оборудване, да има опция техните национални тимове да имат по-ефективни условия, тъй като през днешния ден където упражняват всички възрастови групи, не дават отговор на техните благоприятни условия и условия за добра и централизирана подготовка. Ние предприехме съответните дейности, с цел да изпълним този извънредно сполучлив план за художествената гимнастика, само че с огромно страдание, че се стигна до година забавяне “.

„ Действително съществува подаяние към Българска федерация шахмат, подаяние от 1930 и някоя година – Шахматен дом, който е притежаниее на федерация Български шахмат. Тази постройка е оповестена за обществена обмен с искова молба, с която да бъде обещетено ММС за тези обществени отговорности, които има съответната федерация. Тъй като Шахматният дом е подаяние в години и е съумяло да просъществува толкоз дълги години, с помощта на волата на тези хора, които са обичали този спорт – най-лесно е да бъде даден на обществена обмен, с което да се обезщети ММС. Все още се водят правосъдни каузи, по тази причина съм желала прекъсването на тази обществена обмен. Този Шахматен дом е за целия български спорт. По отношение на лиценза – има входирани няколко федерации, организации са входирали своите стремежи. По закон, министърът със своя заповед може да даде осъществяването на това законово изискване на комисия – има такава комисия по лицензинране и регистрация, която обглежда всички документи. Всяко едно заявление е прегледано деликатно, тъй че да дава отговор на всички законови условия. Няма никаква публична информация съответни лица да носят наказателна отговорност, с която да не бъдат включвани в съответната организация. Аз считам, че комисията се с съобразила с всички документи при издаването на лиценз. Няма метод комисията по лицензиране да не се съобрази с публични документи, които касаят лицензирането на дадена спортна организация “, безапелационна бе Лечева на въпроса на „ Продължаваме промяната “ по отношение на федерацията по шахмат.

„ Аз още при започване на нашия мандат заявих, че ще организираме непрестанен разговор с всички федерации, най-много да изпълним всички условия за трениране. В последните години повдигането на тежести бележи триумфи на огромни надпревари, имало е и проблеми. Не сме спирали диалози и с двете страни, тъй че да не се попречва подготовката на състезателите и треньорите. Ние няма по какъв начин да влияем на съда, само че с оглед да бъде безпрепятствана подготовката им, ние направихме по този начин, че всеки един играч и треньор да получи своите средства и за присъединяване в съревнование. В края на годината имат подготовка, извънредно значима за тях. Ние считаме този спорт за основополагащ – вниманието е ориентирано към унищожаване на всички спорове. Ние сме обезпечили до края на годината всички средства дължими по контракт и с всички състезатели, които са в списъчния съства на контракта, тъй че да доближат парите до всеки един от тях. До края на годината са безусловно обезпечени, за идната година занапред следва договаряне “, сподели тя по настоящата тематика за повдигането на тежести и финансирането на състезатели и треньори на въпрос на „ Възраждане “.

Заместник-министърът на спорта Петър Бучков бе запитан от парламентарна група „ Демократична България “ по отношение на националната тактика за младежта. Той съобщи, че тя към момента не е утвърдена от Народното събрание . „ Вярно е, с промените за Закона на младежта би трябвало да бъдат доставяни отчети на всеки две години. Бих поставил фокус точно върху обстоятелството, че националната тактика за младежта към момента не е утвърдена от Народното събрание. Ние разгледахме опцията по какъв начин най-бързо тактика да бъде импортирана в Народното събрание, за жалост се оказа, че още един път би трябвало да бъде гласувано в Министерски съвет. Стратегията е на финалната права, надяваме се още идната седмица да бъде прегледана в Министерски съвет, доста скоро по-късно да бъде прегледано от вашата комисия, както и от останалите комисии, които имат отношение към нея “.

„ Факт е, че 2023 година е предолимпийска година, единствено година преди Игрите в Париж. Затова и нашите старания са към оптимално положително застраховане на всички организации и федерации за състтезания, които се явяват квалификационни за Олимпийските игри. Смятам, че програмата за олимпийска подготовка и програмата за Спорт за високи достижения ще би трябвало да бъдат обновени, тъй че всички да получат най-хубавите условия за покриване на нормативите за попадане в календара. Политиката Спорт за високи достижения се реализира с четири стратегии. Ние ще създадем най-хубавата връзка, когато се преглеждат плановите решения. За задачата има съвещание на комисия за олимпийска подготовка – там минават всички въпроси, свързани с реализацията на подготовката на всички евентуални участници на Олимпиадата. Разбира се, че с всяка една федерация се водят диалози, има във всяка една от спортните организации избран брой състезатели, които да завоюват квоти “, продължи Лечева във връзка с Политиката Спорт за високи достижения.

Министърът на спорта разяснява и контракта за програмен продукт в отговор на въпрос от „ ГЕРБ-СДС “ . „ Този контракт закупи своята печална популярност и социална значителност заради две аргументи – първата е, че този контракт не беше ясно аргументиран и необорим за неговата целенасоченост и използване на сдружението Националната спортна база. Другата причина е поради повишените цени, на които е бил остойностен този артикул. Този артикул е неведнъж повишена неговата цена. Действително датата, която си припомням – на 4 август аз подписвам заповед, с която желая всички тези заплащания към трети страни като принципал на Национланата спортна база да минават през негово утвърждение от грижа за отбрана на държавния интерес. На 3 или 4 август, дружно със заповедта са преведени 1 млн. лева към сметките на съответното сдружение, което е спечелило да осъществя този софтуерен артикул. За мен това бе неетично към новото управление на ММС “.

„ За да съм изрядно тъкмо, мога да ви дам в писмен тип точната обстановка със съответния наемател. Този контракт не е преустановен и продължава да си тече. Аз мога да кажа във връзка с това каква е нашата визия за състезателен комплекс Дианабад, стига да имаме задоволително дълъг мандат, с цел да използван сполучливо европейските практики, тъй че Дианабад и другите стопанисвани от Националната спортна база обекти да имат по-завършен тип и да дават по-добри благоприятни условия на федерациите да извършват своята активност. Когато има политическа воля, може да има и нова зала за художествена гимнастика. 1 млн. и половина лева не са задоволителни, в реалност – това, че вие трансформирате средствате без знанието на ММС, усложнява нещщата. Ще ви изпратя съответно явен отговор по повод статута на наемателя, само че това, което знам, е че договорът не е прекратяван – във всеки един контракт има клаузи за прекратяването на контракта “, отговори тя на въпрос на Радостин Василев по повод спортния комплекс Дианабад. Бившият състезателен министър, в този момент депутат на „ Политическа партия “, съобщи, че договорът е преустановен, само че наемателят продължава да извършва своята активност, което съгласно него е незаконосъобразно. Той бе безапелационен още, че нова зала за художествена гимнастика на „ Раковски “ не може да бъде издигната, защото е към Министерството на вътрешните работи (МВР) .

„ Състезателните права се дефинират от федерациите, които упражняват избрания тип спорт. Факт е, че имаше напрежение в обособени федерации, само че това е въпрос на техни вътрешни диалози за разпоредбите на съответните им съвещания. Ние тук няма по какъв начин да бъдем част от тези контракти. Има си подобаващ ред, по който всяка една федерация върви. Има си условия съгласно наредбата за медицински прегледи, надлежно смятам, че това е разпоредба, която би трябвало да се извършва от всички организации. Контролът е наложителен на ММС,но предвид на осъществяването на всички стратегии и контракти, се прави планов надзор – всички тези сигнали, които в допълнение получаваме в клубове, в случай че сме сигнализирани, взимаме ограничения. Ние сме в непрестанен диалог и с волейбола, и с водната топка, да отстранят съответните проблеми, тъй като най-много страдат децата “, приключи министър Лечева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР