Всички сме виждали как котките старателно почистват козината си веднага

...
Всички сме виждали как котките старателно почистват козината си веднага
Коментари Харесай

Котешкият език - начин на употреба

Всички сме виждали по какъв начин котките усърдно почистват козината си незабавно откакто сме ги докоснали . На пръв взор, очевидно мъркащите животинки просто са извънредно чистоплътни и не се радват изключително на контакта с нас, хората, щом желаят незабавно да изтрият всички следи от него.

 Котката, на която има защо да завиждаме
Котката, на която има защо да завиждаме

Царски живот

Но истината е малко по-различна. Животните се пробват да прикрият своята миризма, тъй като с изключение на хищници, могат да бъдат и в ролята на жертви. Това е табиет, добит от времето, когато котките не са живели най-вече в спокойна домашна среда.

Котешкият език е неравен и мнозина го съпоставят с шкурка. Всъщност, той е затрупан с хиляди микроскопични папили , които основават това чувство. Те са построени от кератин, тъкмо както нашите нокти.

 Снимка 348671

Ако сме привикнали с мекото лизане на някое куче, то чувството да ни оближе котка сигурно няма да е по никакъв начин прелестно и много друго. Но всичко в животинския свят има своята цел. С грапавия си език котките съумяват по-лесно да разрешат козината си, даже да имат грижлив собственик, който да го прави регулярно.

Освен това, те събират падналите косми от тялото си . И по този начин се стига до резултата на изплютите топки косми. Но в това няма нищо извънредно. С чистенето отстраняват и разнообразни паразити и техните яйца, стопирайки разпространяването им.

Още едно любопитно предопределение на котешкия език и да разнася по дължината на цялото тяло натуралните масла , които вършат козината водонепропусклива.

 Снимка 348670

Ако изсипем малко количество вода върху пухкавия си домакински любим, тя ще се плъзне по нея, тъкмо както по преди малко мазана с олио кожа. Именно по тази причина и ветеринарите поучават да не къпем постоянно котката си . Тя просто се оправя по-добре с хигиенизирането си. А и тези масла са й значими.

Котешкият език е и доста богат на вкусови рецептори. Те обаче са доста по-малко от тези на човешкия. Липсват само тези за сладки храни. Затова и постоянно се стига до погрешно хранене на пухкавия ни домакински любим. А той дефинира дали една храна му харесва или не и по това какво усеща с езика си, до момента в който я употребява.

Да не забравяме и още една безусловно жизненоважна функционалност на котешкия език - пиенето на вода . Това любопитно деяние се изяснява само на занимателен кадър. Животното първо сгъва върха на езика си, с цел да загребе вода. А по-късно за елементи от секундата я изтласква към устата си, изпреварвайки резултата на гравитацията, написа Metro.

 Снимка 348676

А в случай че сме се чудили за какво котките обичат да стоят с изплезен език , то и тази чудноватост си има своето научно пояснение. Когато една част от езика е отвън устата им, да вземем за пример по време на сън, животните схващат какво се случват към тях с помощта на вкусовите си рецептори.

Най-често улавят феромони. А в случай че това, което са " хванали " им е харесало, нищо чудно да не помнят да си приберат езика.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР