Всички сме страдали от главоболие в даден момент и без

...
Всички сме страдали от главоболие в даден момент и без
Коментари Харесай

5 вида главоболие и какво ги причинява

Всички сме страдали от главоболие в даден миг и без подозрение доста от нас са търсили в Гугъл признаците си и са стигнали до заключението, че гибелта ни е неизбежна .

За благополучие, макар че може да са неприятни, множеството главоболия не са опасни– само че за какво въобще ги получаваме ?

Има толкоз доста разнообразни типове главоболие, че обгръщането на всички тях и вероятните им аргументи може елементарно да се трансформира в дисертация , тъй че с цел да ви спестим време, ще разгледаме пет, в това число някои от най-често срещаните.

(Видеото е архивно: 7 лека срещу главоболие)

Те могат да бъдат разграничени на първично главоболие, което се появява независимо , и вторично главоболие, което вместо това е признак или симптом на главно положение.

Първично главоболие

Напрежение (тензионно главоболие)

Тензионното главоболие се смята за най-често срещания тип главоболие. Усещането е тъпа, сходна на напън болежка, като че ли имате стегната лента към главата си.

Точната причина за този тип главоболие не е известна и всеки, който е изпитал тензионно главоболие, знае, че то може да се случи при всевъзможни условия, като стрес, притискане на челюстта или даже задържане на главата ви в една и съща позиция прекомерно дълго.

Исторически видяно, учените са считали, че главоболието от напрежение е резултат от стягане на мускулите на раменете, врата и главата , когато са напрегнати (оттук и името), само че в последно време се твърди, че те могат да бъдат резултат от увеличение на химикалите, активиращи пътя на болката в мозъка.

Мигрена

Мигрената е обособена подкатегория сама по себе си. Тя може да докара до много интензивна болежка, постоянно включваща пулсиращо чувство, което продължава няколко часа.

Въпреки че повече от 10% от хората по света са наранени от мигрени, учените в действителност не знаят какво я предизвиква. Има добре известни евентуални отключващи фактори, като избрани промени във времето, избрани храни и липса на сън, само че на физиологично равнище учените не са съумели да дефинират доста оттатък това, евентуално включващо промени в кръвоносните съдове на мозъка и салдото на сигналните молекули, наречени невротрансмитери .

Клъстер

В съпоставяне с упоменатите нагоре типове първично главоболие, клъстерното главоболие е рядко . То се характеризират с неочаквана и мощна болежка от едната страна на главата, постоянно към окото, от време на време съпроводена от отичане или провисване на клепача.

Подобно на тензионното главоболие и мигрената, учените не знаят сигурно какво предизвиква клъстерното главоболие, само че се счита, че включва освобождението на невротрансмитери и невропептиди в три основни съставния елемент в мозъка: тригеминоваскуларния път, тригеминално-автономния инстикт и хипоталамуса.

Вторично главоболие

Дехидратация

Тежка вечер  или обезводняване в сезона на жегите може да докара до неприятно главоболие, провокирано от дехидратация, само че не е ясно по какъв начин тъкмо се случва това.

" Дехидратацията сама по себе си може да аргументи главоболие , само че постоянно изостря главните медицински положения като първоначални разстройства на главоболието или други положения, зависещи от салдото на течностите ", отбелязва един документ от 2021 година

Една доктрина за връзката сред дехидратацията и главоболието включва менингите, мембранните пластове, които покриват мозъка. За разлика от мозъка, тези пластове имат рецептори за болка; Теорията гласи, че придвижването на течност от мозъка в отговор на дехидратация напряга мозъчните обвивки, задействайки рецепторите за болежка и причинявайки главоболие.

Кофеин

Кофеинът има непостоянна връзка с главоболието; Той може да го облекчи, само че също по този начин и да го провокира и се свежда до това по какъв начин потреблението на кофеин може да повлияе на кръвоносните съдове в мозъка.

В някои случаи главоболието е обвързвано с разширение на кръвоносните съдове в мозъка, увеличение на притока на кръв към органа и оказване на напън върху нервите, които реагират посредством изпращане на известия за болежка до мозъка.

Въпреки това някои болкоуспокояващи съдържат кофеин.

Той води до свиване на кръвоносните съдове, което може да помогне за облекчение на болката при главоболие. От друга страна, в случай че консумирате кофеин постоянно и ненадейно спрете , това може да докара до разширение на кръвоносните съдове, което ще ви докара до главоболие.

Кога да потърсите здравна помощ

Въпреки че множеството главоболия не би трябвало да са причина за безпокойствие, има изключително събитие, когато би трябвало неотложно да се потърси здравна помощ – когато главоболието се появи ненадейно и е извънредно мъчително .

Това е известно като гръмотевично главоболие и може да бъде съпроводено от гадене, повръщане и променено психическо положение. Този вид главоболие може да е симптом на нещо животозастрашаващо, което се случва в мозъка, като скъсване на кръвоносен съд, кръвни съсиреци или зараза.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР