Всички сме се качвали в колите си, завъртали сме ключа

...
Всички сме се качвали в колите си, завъртали сме ключа
Коментари Харесай

Вероятно трябва да почистите клемите и изводите на акумулатора на автомобила си – ето защо

Всички сме се качвали в колите си, завъртали сме ключа и сме чували по какъв начин колата се мъчи да възпламени. Въпреки че от време на време това се случва с остаряването на акумулатора, сложното пускане може да се дължи и на струпване на разяждане към клемите и изводите. Ако отворите капака и погледнете там, може да забележите синьо-зелен или бял прахуляк.

Това струпване е естествено събитие от химическата реакция, която протича, когато сярната киселина от батерията отделя водороден газ.

Той се смесва с влагата и солта в околната среда, с цел да сътвори корозивно струпване.

Този проблем ще се утежни с остаряването на акумулатора и ще се форсира при горещо време или в случай че има цепнатина в пластмасовия корпус, която предизвиква приключване на течност. Корозия може да се появи и при презареждане на акумулатора. То кара течността да се уголемява и да търси път през пролуките. Подут или напукан корпус е знак, че вашата батерия се нуждае от незабавна замяна. Ако забележите някой от тези признаци, отидете в магазин за авточасти и купете нов батерия.

Корозията постепенно ще унищожи клемите

Дори в случай че кутията е непокътната, корозията постепенно ще разяде метала на клемите и ще повлияе на способността им да осъществят добър контакт. Това в последна сметка ще докара до точката, в която колата ви няма да възпламени.

Трябва постоянно да почиствате клемите си. С течение на времето обаче може да забележите, че не можете да ги затегнете още веднъж, както бихте могли, когато бяха нови. Това евентуално значи, че корозията е изяла свързващата повърхнина вътре в клемите и е време да ги промените.

Ако установите, че даже и след закупуване на нови клеми не можете да ги затегнете съответно, това може да значи, че корозията е изяла самите заключения. Необходимо е да промените и акумулатора. Това обаче е рядко и може да се предотврати с малко постоянно разчистване и поддръжка.

Как е най-добре да създадем почистването?

Ще имате потребност от хлебна сода, вазелин, антикорозионни подложки, някаква четка с корав косъм, вода, кърпи, ръкавици и очила.

Първо и най-важно се уверете, че колата ви е изцяло изключена и изключете кабелите на батерията. Винаги започвайте първо с негативния кабел, маркиран със знака (-), който нормално е черен. След това премахнете позитивния кабел, който е маркиран с (+) и нормално е червен.

Използвайки към една чаена лъжичка сода за самун или повече, в случай че е належащо, покрийте клемите на батерията и други наранени области. Изсипете малко количество вода върху всеки терминал, след което използвайте четката си, с цел да изтъркате корозията. Докато четка от стоманена тел ще работи най-добре, остаряла четка за зъби може да проработи с задоволително старания.

Ще забележите, че содата за самун реагира с корозията, неутрализирайки киселинната ѝ природа. След като корозията бъде отстранена, изплакнете я с чиста вода.

След като батерията е изплакната, оставете я да изсъхне. Можете да употребявате кърпи или компресор, с цел да ускорите процеса. Искате да се уверите, че акумулаторът е изцяло изсъхнал, преди да свържете още веднъж.

Преди да свържете батерията в противоположен ред на стъпките за разкачване, може да вземете превантивни ограничения.

В магазинната мрежа се оферират подложки от киче, които да поставите на изводите на акумулатора. Може да си изрежете и сами. Друг вид е да намажете добре с вазелин преди свързването.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР