Всички сме го правили като деца - да оплезим език

...
Всички сме го правили като деца - да оплезим език
Коментари Харесай

Безопасно ли е да ядем сняг

Всички сме го правили като деца - да оплезим език и да чакаме снежинките да падат на него или напряко да загребем сняг и да го хапнем. Оказва се обаче, че е има много аргументи да не го вършим и да не разрешаваме на децата си да прекаляват с това " лакомство ".
 Снимка 459218

Образуването на снежните кристалчета работи като самобитен филтър за водата и може да приемем, че преди малко образувалия се сняг е чист. Проблемът идва обаче, когато снегът наближи земята и падне върху нея.

" Снегът събира повече тежки метали и други замърсявания от атмосферата и от дъжда. Причината е по-голямата му повърхност и по-бавната му скорост, " споделя шефът на Лабораторията по сняг и лавини към Държавния университет на Монтана Джорди Хендрикс.
 Снимка 455772

Според Хендрикс, колкото по-дълго снегът остане на земната повърхнина, толкоз по-замърсен е, тъй като поема прахуляк и замърсявания от земята. Важно значение има и мястото - естествено, че снегът по високите елементи на Рила е по-чист от този в центъра на София.
 Учени съумяха да произведат ток от сняг
Как се създава електричество от сняг

Изобретението може фрапантно да увеличи ефикасността на слънчевите панели през зимата

Хендрикс прави няколко последни предизвестия - да си разрешаваме да ядем сняг единствено, в случай че е неотдавна навалял на чисто място. И да заобикаляме всевъзможен, който не е искрящо бял.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР