Всички сме ги виждали - соларните панели, които ни удивиха

...
Всички сме ги виждали - соларните панели, които ни удивиха
Коментари Харесай

Инвестицията във фотоволтаична инсталация – от домашната независимост до оцеляването на бизнесa

Всички сме ги виждали - слънчевите панели, които ни удивиха в японските електронни калкулатори преди десетилетия, към този момент пораснаха и гордо покриват задачите покриви на новите здания. Технологията датира още от края на XIX век, само че действителни артикули, които трансформират слънчевата сила в електрическа, се появяват през 50-те години на XX век. 70 години по-късно се намираме в ренесанса на тази перспективна технология, която не просто дава обещание да понижи сметките ни за ток, само че е нагърбена с виновната задача да способства значително за битката с климатичните промени.
Защо слънчевата промишленост е в напредък?Възходът на фотоволтаичната промишленост е основан на няколко основополагащи обстоятелството. От една страна, успеваемостта на слънчевите панели непрекъснато се усъвършенства и все още тя е към 33%, което е неколкократно нарастване в съпоставяне единствено с преди няколко години. От друга страна, енергийната политика на европейските страни залага доста на силата от възобновими източници и задачите са този дял да пораства сензитивно в напълно близко бъдеще. Това е и повода този бизнес да се развива бързо и в България, където изискванията за рандеман на сила от слънцето са над междинните за Европа. В този перспективен сегмент се концентрира българският дистрибутор на артикули за фотоволтаични съоръжения " КП Имобилиен ". Компанията е главен сътрудник на водачите в брашна - и. Първото име е чудесно познато на българските консуматори. Китайската компания HUAWEI повече от 30 години развива своите инвертори и неотдавна предлага и акумулатори за семейства, които дават доста забавни вероятности за потребление. Astronergy е един от водещите производители на слънчеви панели в света с конфигурирани мощности за последните 2 години от 8 000 мегавата.
" КП Имобилиен " не просто предлага продуктите на двете компании, само че поддържа и местен склад от слънчеви модули и инвертори, чиято обща мощ във всеки един миг надвишава 10 мегавата. Това доста съкратява периодите за осъществяване на фотоволтаични планове и покачва гъвкавостта при планиране.
Какво да вършим с тока от слънцето?Макар отговорът на този въпрос да е явен, има няколко направления, в които генерираното от слънцето електричество може да поеме. Основната цел за създаване на фотоволтаични съоръжения е продажба на генерираното електричество на електроснабдителните сдружения или продажба на свободен пазар. За съоръжения до 5 квт и до 30 квт ЕРП-тата оферират преференциални закрепени цени на изкупуване. Този тип съоръжения бяха желан капиталов инструмент за последните 2-3 години. Последните няколко месеца цените на електрическата енергия на свободния пазар се усилиха неведнъж, което пък върна инвеститорския интерес и в по-големите слънчеви паркове.
Втората посока на потребление на слънчевата сила е за лични потребности - въпрос, който е доста забавен за предприятията, поради непрекъснато увеличаващата се цена на индустриалния ток и сложното обмисляне на разноските. Наличието на задоволителни по величина площи на територията на индустриалните зони или огромни покривни пространства доста улесняват построяването на фотоволтаична система, която да понижи месечната сметка за ел. сила. Това решение от време на време играе ролята и на животоспасяваща опция за бизнесите, където се работи с невисок марж на облагата и всяка по-сериозна флуктуация на разноските може да трансформира облагата в загуба.

Според " КП Имобилиен " в последните месеци се вижда растеж на плановете за огромни слънчеви паркове с мощ от порядъка на мегавати. Същевременно ползата към по-малките съоръжения с мощ сред 3 и 30 kW също е засилен, тъй като те са подобаващи за приложения в жилищни здания, а също така се ползва опростена процедура за присъединение към електроразпределителните сдружения.

Доста забавно приложение на дребните фотоволтаични съоръжения са домашните системи от островен вид. Такава спонтанна компановка беше демонстрирана по време на събитието Ден на слънчевата сила, което се организира в Пловдив през юни. Там беше демонстрирана първата такава без значение работеща система в Европа, в която се употребява 10 кВтч батерия на Huawei, инвертори Huawei и панели Astronergy. Присъстващите можеха да си създадат кафе от самостоятелно захранена кафе машина, работеща напълно на слънчева сила. Идеята за приложение на подобен вид система е ясна - покриване на потребностите на семействата, които с помощта на включването на батерия в конфигурацията могат да бъдат задоволени и през тъмната част на денонощието. Подобна енергийна самостоятелност е същинско избавление за отдалечени обекти и места, където неналичието, честото прекъсване на тока и ниското му качество нямат решение от години.
Доста забавно приложение на дребните фотоволтаични съоръжения са домашните системи от островен вид. Такава спонтанна компановка беше демонстрирана по време на събитието Ден на слънчевата сила, което се организира в Пловдив през юни. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Земеделие 3 Вечерни вести 1 Технологии 2 Икономика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Технологии Какви изгоди ни носи фотоволтаичната апаратура?Според Мартин Лечев, ръководещ шеф на " КП Имобилиен ", инвестицията в слънчева апаратура е една от най-доходоносните в настоящия миг и доста превъзхожда нормата на възвръщаемост даже спрямо типичен принадлежности като парцели, акции и други финансови принадлежности. Казано с други думи, свободните капитали, вложени във фотоволтаични планове, са сигурен метод за генериране на положителни облаги.
По отношение на останалите приложения на фотоволтаичните системи - за лична консумация - било то индустриална или домакинска, инвестицията дава успокоение и сигурност, че разноските няма да бъдат повлияни в такава степен при предстоящите последващи покачвания на цената на електричеството. Не би трябвало да бъде подценяван и екологичният резултат от тези планове, които бързо могат да преразпределят енергийния микс на цели обитаеми места, изключително в случай че това включва миграция от отопление с твърди горива към отопление със зелена сила.
Как да изградим качествена фотоволтаична апаратура?Основните съставни елементи на фотоволтаичните съоръжения са слънчевите панели и инверторите, с чиято помощ системата се включва към електрическата мрежа. На пазара се оферират артикули на разнообразни производители, които напълно естествено мощно варират и като качество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР