Всички сме чели прекрасната приказка на Ханс-Кристиян Андерсен Храбрият оловен

...
Всички сме чели прекрасната приказка на Ханс-Кристиян Андерсен Храбрият оловен
Коментари Харесай

Храбрите оловни войници

Всички сме чели прелестната приказка на Ханс-Кристиян Андерсен „ Храбрият оловен боец “. Според създателя, храбрият боец, влюбен в красивата балерина, бил изработен от лъжица – само че въпреки всичко това е единствено приказка.

За пръв път подобен боец се родил в незапомнени времена и нямал нищо общо с оловото. Още при фараоните на Древен Египет мънички воини, направени от печена глина и рисувани на ръка, към този момент обитавали гробниците на царете.

Археолозите са разкрили цели армии копиеносци и бодигардове в погребенията на египетската Долина на царете. Войниците били паралелно със също такива керамични занаятчии и селяни. Всички те трябвало да служат на господарите си в отвъдния свят. Тези глинени фигурки се наричали „ ушебти “. Днес техните гарнизони са разквартирувани в международните музеи, като най-старите са на няколко хиляди години.

Фигурки, направени от теракота, ни дават визия за воините на етруските и античните гърци, за легионерите на Рим. Римските военачалници употребявали фигурките на воините, с цел да приготвят проекти за бъдещи борби. От римляните тази традиция минала към рицарите на Средновековието. В средновековна Европа воините били изработвани от разнообразни материали: метал, глина, дърво, камък. Шахматните фигури, употребявани от викингите, представяли воините на северните нации. Техният външен тип ни дава визия за оръжията и оборудването на скандинавците през Средновековието.

Оловният боец станал воин на митове доста преди Ханс-Кристиян Андерсен. Една от тях споделя, че създателите на новата войскова тактичност през ХVІІ век, херцозите Мориц и Вилхелм Орански, събирали въху маси цели полкове копиеносци и стрелци, с цел да измислят бойна групировка, която да разгроми испанците и другите врагове на свободолюбивата Холандия. Благодарение на тази тактичност холандската войска съумяла да извоюва независимост за своята страна на занаятчии и търговци.

Принцовете и рицарите през Средновековието събирали огромни сбирки от бойци. Владетелите на Флоренция от династията Медичи също обичали да събират мънички воини. За тях фигурките били изработвани от най-хубавите скулптори на Италия през Ренесанса. Известно е, че Мария Медичи подарила триста сребърни бойци на бъдещия крал на Франция Людовик XIII, нейния наследник.

Между другото, френските крале през ХVІІ и ХVІІІ в. интензивно „ воювали “ върху маси в своите дворци. Людовик XIV – „ кралят-слънце “, предпочитал картонени фигурки, ловко оцветени с масло и акварел. Такива имал много – десетина пехотни батальона и към двадесет кавалерийски ескадрона. През 1650 година тази сбирка била сменена със сребърни фигурки. Общо в нея имало 117 бойци.

Илюстрация към „ Храбрият оловен боец “. Снимка: Уикипедия

А саксонският курфюрст и полски крал Август Силни предпочитал не дребни оловни бойци, а такива от ламарина, вътре с часовников механизъм. На входа на дворцовата зала металните бойци в естествени размери поздравявали Август с придвижвания на алебардите си.

По заповед на Наполеон Бонапарт придворните бижутери изработили фигурки на бойците от неговата армия, предопределени за игрите на наследника – младия Наполеон II.

Наполеоновите бойци с техните живописни униформи вдъхновявали през ХІХ век доста занаятчии да основават забавни серии. В наше време е непокътнато цяло направление в колекционирането на оловни бойци, отдадено особено на войските в наполеонова Франция.

Руските царе също имали бойци от дърво и метал. Император Павел І (както и татко му – Петър ІІІ) бил напряко захласнат от играта с бойци. Пехотинците на Петър III можели даже да стрелят с пушки-играчки. По специфична поръчка фигурки, представляващи пруската и съветската армия, били доставяни от Германия за император Николай I и брат му Михаил. Въобще, Германия станала известна по целия свят с фигурките на занаятчия Хайнрихсен от Нюрнберг. Те били доставяни в Русия с тонове. Плоските фигури представяли всички армии по света, както и животни, персонажи от международната литературна класика, дървета, къщи, исторически звезди. Тези именити фигурки се загатват в записките на доста известни европейски писатели, художници и поети.

Между другото, личната сбирка на Андерсен се състояла точно от нюрнбергски фигурки и съдържала 30 хиляди единици.

Но за най-голяма в света се счита сбирката на английската кралица. Тази голяма оловна войска е събирана епохи и съдържа най-редки мостри, представящи бойци и офицери освен от английската войска, само че и от други европейски страни.

В края на ХІХ век оловните бойци твърдо спечелили благосклонностите на деца и възрастни. Английският публицист на научна фантастика Х. Г. Уелс даже написал книга по какъв начин да играем вярно с оловните бойци. Според неговата версия, играта може да продължи с часове и изисква цялостен имот, върху който авансово са ситуирани къщи, пътища, гори. И, несъмнено, оловни бойци, строени в батальони, полкове, ескадрони на хусари, кирасири, драгуни, артилерийски батареи и всевъзможни други военни подразделения и елементи.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР