Всички сме чели и знаем колко важни са ядките за

...
Всички сме чели и знаем колко важни са ядките за
Коментари Харесай

Трикът, чрез който ядките стават наистина полезни

Всички сме чели и знаем какъв брой значими са ядките за пълноценното и здравословно хранене, тъй като съдържат белтъчини, потребните ненаситени мастни киселини, витамини, минерални субстанции...
 Орехите, бадемите и кои са най-здравословните ядки
Кои са най-полезните ядки

И за какво да ги консумираме постоянно

Но доста от нас не знаят, че в действителност, с цел да извлечем всичките им тези потребни субстанции, не е задоволително да ги хапваме просто ей по този начин - печени или сурови.

Ядките съдържат по този начин наречените ензимни инхибитори, които са значими за тях, а на нас пречат. Инхибиторите са нещо като предпазен механизъм на ядките. Когато ядките попаднат в почвата, инхибиторите ги защищават от изгниване, до момента в който средата стане подобаваща, с цел да може ядката да покълне.
 Снимка 499879

Нашата храносмилателна система се бори с тях, което изяснява за какво са сложни за мелене. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. Всеки, който е преяждал с ядки, знае какъв брой тежко може да ти стане.

Също по този начин ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни разрешава да усвоим потребните субстанции от храната.
 Снимка 499880

Решението е да накиснем ядките във вода, която разтваря инхибиторите и минимализира количеството им в ядките, а фитиновата киселина се отстранява. Оставят се във вода за 12-15 часа, по-късно се измиват, а когато изсъхнат, са подготвени за консумация.

Накисването във вода „ разсънва “ ядката. То подтиква произвеждането на потребни ензими, усилва се количеството на витамини, изключително на В групата. Ядките се усвояват доста по-лесно, предотвратява се загубата на минерали и се обезвреждат токсините, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР