Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни,

...
Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни,
Коментари Харесай

Алекси Стратиев: Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни

Всички водачи би трябвало да се тестват от време на време дали са правоспособни, а освен възрастните участници в придвижването. Това съобщи някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев в ефира на БТВ.

Думите му са във връзка тежкия случай на пътя, при който водач на 73 години блъсна малко дете в Сандански. Шофьорът по-късно беше пуснат от ареста с претекст, че бил в неприятно здравословно положение. Бабата на детето попита за какво са го пуснали на открито, откакто физически не се усеща добре. И за какво изобщо се е качил на автомобил, щом здравето му не е устойчиво.

„ Не би трябвало да се заблуждаваме, че възрастта не въздейства върху метода на ръководство на автомобила”, разяснява Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Той акцентира, че единствено от един случай не може да се направи извод за положението на всички водачи от една възраст нагоре.

Според Иванов водачите от време на време би трябвало да бъдат осведомени за промените в законодателството по отношение на тях, с цел да карат.

Според Алекси Стратиев всички водачи би трябвало да бъдат подлагани на периодически проби, а освен по-възрастните. „ Много от младите претенденти за водачи не дават отговор на изискванията”, разяснява той.

„ На възрастните хора, заради финансови или други обществени ограничавания, много по-рядко им се постанова да ръководят автомобил. Всеки един водач, който не е управлявал дълго, мъчно влиза в ритъма на движението”, показва Стратиев.

И двамата специалисти са безапелационни, че страната ни закъснява най-много с ограниченията за предварителна защита на произшествия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР