Всички се стремим да бъдем щастливи, а за това е

...
Всички се стремим да бъдем щастливи, а за това е
Коментари Харесай

12 начина за покачване, при липса на хормоните на щастието

Всички се стремим да бъдем щастливи, а за това е належащо да държим равнищата на хормоните на щастието в норма.

Това е прелестно възприятие, което може да завладее мозъка и тялото ви, да ви накара да се смеете или даже да плачете, само че от наслада.

Причината, заради която се усещаме щастливи, въодушевени, радостни или просто „ супер “ се дължи на доста комплицирани химични реакции, които се случват в телата ни.

Добрият баланс на хормоните на щастието въздейства на психологичното ни здраве. Тук разкриваме по какъв начин хормона на щастието окситоцин, както и невротрансмитерите – серотонин, ендорфини и допамин, работят в тялото, с цел да създават позитивни страсти.

Вижте 12 метода за тяхното задействане:

1. Упражнение

Повечето хора са осведомени с обстоятелството, че упражненията отделят ендорфини. Всяка форма на придвижване, която усилва сърдечната периодичност, ще провокира позитивно чувство, а енергичната, повишаваща пулса подготовка може да провокира еуфория, провокирана от извършения. Ендорфините също ще взаимодействат с рецепторите за болежка в мозъка ви, което в действителност понижава усещането ви за болежка.

Доказано е, че груповите упражнения отделят повече ендорфини, в сравнение с независимите тренировки. ( 1 )

2. Определени храни

Що се отнася до хормоните ви, храните, които консумирате, също играят значима роля. Черният шоколад (с високо наличие на какао) в дребни количества може да ви накара да се почувствате по-щастливи, защото съдържа фенилетиламин.

Едно изследване на University College London измежду 13 626 участници откри, че тези, които ядат черен шоколад, са имали 70% по-малка възможност от депресивни признаци, в сравнение с тези, които не ядат. ( 2 )

Други храни за повишение на хормона на щастието включват:

  • мазна риба поради омега 3 мастните киселини;
  • кафе (в умерени количества);
  • храни, съдържащи триптофан, като някои домашни птици, яйца, мляко, ядки и семена;
  • люти чушки, който съдържа капсаицин (въпреки че капсаицинът предизвиква чувство за парене, когато се ползва върху кожата, той има обезболяващи свойства, когато се консумира);
  • Малки количества алкохол, като чаша вино, могат да провокират освобождението на ендорфини, обаче прекалено много може да има противоположен резултат.

3. Сексуална интензивност

По време на полова интензивност се отделят ендорфини, окситоцин и допамин. Окситоцинът нормално се назовава хормон на любовта или прегръдката, до момента в който допаминът е хормонът за положително чувство. Те се задействат, с цел да основат чувство за релаксация и полово задоволство.

4. Масаж

Масажът или успокояващото допиране от всевъзможен тип може да насърчи отделянето на ендорфини и да подтиква производството на окситоцин както при масажираното лице, по този начин и при масажиста. Същото важи и за други лечебни лечения (като акупунктура, хиропрактика и хидротерапия), защото те отпускат тялото и понижават болката.

5. Медитация

Медитацията има доста преимущества, в това число разпределяне и фокусиране на мозъка. Тази процедура също е доста добра във връзка с освобождението на хормони и невротрансмитери, предизвиквайки освобождение на ендорфин, както и допамин, серотонин и мелатонин.

6. Смях

Пуснете си обичаното комедийно шоу, с цел да получите подтик на ендорфини!

Смехът понижава напрежението, усъвършенства имунната функционалност и като цяло повдига настроението ви. Той е толкоз ефикасен, че смехотерапията е основана като когнитивна поведенческа терапия за лекуване на напрежението и депресията на пациентите.

7. „ Горско къпане “ (разходка в гората)

Къпане в гората (Shinrin yoku – Шинрин на японски значи „ гора “, а йоку значи „ баня “), поражда в Япония през 80-те години на предишния век след интервал на всеобща урбанизация. Дейността предизвиква хората да се допрян до природата, като се насочат към горите, с цел да се насладят на атмосферата и да практикуват внимателност.

Само пет минути дневно, прекарани на открито, могат да подобрят мотивацията и благосъстоянието. По-специално, тези със сезонно афективно разстройство (SAD) имат нараснали равнища на серотонин, когато са изложени на ярка, естествена светлина.

Тъй като тематиката на Седмицата за информираност за психологичното здраве през 2021 година е „ природата “, в никакъв случай не е имало по-подходящ миг да опитате „ къпане в гората “ или по нашенски, просто разходка в гората.

8. Благодарност

Благодарността задейства системата за заплащане на мозъка, освобождавайки хормона на щастието. Някои хора водят всекидневен дневник за признателност и записват неща, за които са благодарни; други вземат участие в „ упражнението за три благословии “, като всяка вечер се концентрират върху три неща, за които да бъдат признателни.

9. Етерични масла

Обонятелната система (която е сензорната система в тялото, която се употребява за надушването на миризма) задейства мозъка да отделя серотонин и допамин в отговор на аромата на етерични масла, като бергамот, лавандула и лимон. Ето за какво ароматерапията е толкоз известна за тези, които изпитват стрес, тревога, меланхолия и други разстройства.

10. Постигане на задачата си

При реализиране на цели, даже те да са дребни, системата за заплащане на мозъка се задейства и освобождава допамин. Това освен обезпечава на тялото малко стимулиране на хормона на щастието, само че и ни стимулира да реализираме повече цели.

11. Припомняне на щастливи мемоари

В мозъка има взаимоотношение сред въодушевление и памет. Когато се комбинира с частта на мозъка, която е обвързвана с вниманието, тя може да провокира производството на серотонин. Това може да се случи, когато мислите за ослепителен, благополучен спомен или може би разглеждате фотоси на занимателен фамилен празник или деня на сватбата.

12. Слушане на музика

Слушането на музика и пеенето могат да отделят окситоцин. Доказано е, че джаз певиците, когато импровизират, отделят по-високи равнища на окситоцин заради чувство за непосредственост с групата им. ( 3 )

Междувременно друго изследване сподели, че пациентите, възстановяващи се от интервенция на сърце, са се възстановили по-бързо след постоянно слушане на релаксираща музика, заради облекчение на болката, напрежението и равнищата на тревога, породени от увеличението на окситоцина. ( 4 )

Ако се притеснявате, че вашето неприятно въодушевление може да е обвързвано с хормоните ви и желаете поддръжка, апелирам не се колебайте да употребявате нашие 12 съвета.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР