Всички се надяват ставката за ДДС да се запази 9

...
Всички се надяват ставката за ДДС да се запази 9
Коментари Харесай

Алибегов: Ако ставката за ДДС от 9% не се запази, това ще довърши сектора

Всички се надяват ставката за Данък добавена стойност да се резервира 9 %, да не се върна на 20 на 100 след 31 декември , тъй като това към този момент ще довърши бранша дефинитивно. Това показа пред публицисти в Кърджали ръководителят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който бе в родопския град като част от обиколката си из страната, с цел да чуе терзанията и настояванията на хората от сектора.

" От София до Варна на всички места се чува едно и също. Притесненията на хората са свързани с пониженото ползване, с големите сметки, с това, че личният състав желае повдигане на заплатите ", заключи Алибегов. Той акцентира, че обратно на тиражираното в медиите, от началото на годината заплатите в бранша са вдигани три пъти. По думите му ситуацията в бранша е доста обезпокоително. Спрямо 2019 година разноските са нарастнали три пъти, а приходите са спаднали с 40 %. " Това при все, че сме вдигнали цените и мисля, че това е максимума, който е на повдигане на цените, защото хората няма от къде да поемат повече ", изясни Алибегов. Той посочи, че към служебния кабинет са направени приходи да бъде изяснено какво се случва оттук насетне - резервира ли се 9 процентната ставка на Данък добавена стойност и каква е програмата на държавното управление за преодоляване на инфлацията.

Той посочи, че на този стадий помощта за тока, по думите му, е витално значимо да продължи и акцентира, че в бранша не престават да заплащат два пъти и половина по-високи сметки от 2019 година за ток след компенсацията. Той открои неналичието на отплата за тези, които работят на газ и добави, че действителни претенции и дейности могат да се случат само при постоянно държавно управление. Тогава от сектора ще изискат ставката за Данък добавена стойност да остане за непрекъснато 9 % и действителни дейности в преодоляване на инфлацията.

" Ако не се вземат съответни ограничения по отношение на инфлацията, най-вероятно през януари, февруари и март ще има още много затворени бизнеси… Също по този начин хората в държавното управление би трябвало да схванат, че повече от 80 % от хората в нашия отрасъл са със фамилен бизнес. Тук се изхранват цели фамилии и неглижирането, както бе в последния постоянен кабинет, без да се обърне внимание на туризма е пагубно ", разяснява Алибегов.

По връзки на фрагментите, ръководителят на БАЗ изясни, че поради пандемията, най-много втората й вълна, ресторантьорите в страната са изгубили 80 % от квалифицираните си фрагменти, които са се преориентирали и са отишли да работят на други места за по-малко пари, само че за по-голяма сигурност. По думите му, тези хора не могат да бъдат елементарно сменени, а работната ръка от чужбина не е доста сполучлив вид. " В началото бе от Молдова, от Киргизстан, украинци. Сега към този момент се чуват всевъзможни екзотични дестинации - от Индонезия, Бали, отвред се внасят хора за работа, само че моят персонален опит демонстрира, че мъчно се работи с чужденци. Тук езиковата преграда е доста огромна ", уточни ръководителят на БАЗ. По думите му, дефицитът на фрагменти в бранша е доста огромен, като това е била съществена причина цели хотели по Черноморието да не отворят това лято, а други да работят на половин потенциал.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР