Всички самолети за къси полети в Норвегия трябва да бъдат

...
Всички самолети за къси полети в Норвегия трябва да бъдат
Коментари Харесай

Норвегия ще извършва вътрешните полети с електросамолети

Всички самолети за къси полети в Норвегия би трябвало да бъдат напълно захранвани с електричество до 2040 година, обявиха в сряда от самолетната компания на страната, затвърждавайки ролята на скандинавските народи като пионер в региона на електрическия превоз.

Avinor, общественият оператор на норвежките летища, " се стреми да бъде първият в света ", който да премине към електрически въздушен превоз, съобщи пред AFP изпълнителният шеф Даг Фалк-Петерсен.

" Смятаме, че всички полети с дълготрайност до 1,5 часа могат да бъдат полети с напълно електрически самолети ", сподели той, като означи, че това ще обхване всички вътрешни полети и тези до прилежащите скандинавски столици.

В близко бъдеще Avinor възнамерява да разгласи търг за тестване на търговски маршрут, изпълнен от дребен електрически аероплан с 19 места.

Норвегия, най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа, парадоксално е водач в региона на електрическия превоз.

Тя има повече електрически автомобили на пътя във връзка с пазарния дял, от която и да е друга страна в света - електрическите и хибридните коли съставляват повече от половината от новите регистрации на коли през 2017 година, а също по този начин има няколко плана в ход за електрически кораби.

" Когато реализираме задачата си, пътуването с въздух към този момент няма да бъде проблем за климата, това ще бъде решение ", сподели Фалк-Петерсен.

Но преди да се осъществят тези проекти, производителите на самолети би трябвало да разработят съответните мотори. В момента по въпроса работят и Airbus, и Boeing.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР