Всички са равни пред европарите по Националния план за възстановяване

...
Всички са равни пред европарите по Националния план за възстановяване
Коментари Харесай

Фотоволтаици на къщи - с пари от Министерството на енергети...

Всички са равни пред европарите по Националния проект за възобновяване и резистентност - и дребни, и огромни жилищни здания. Новото в този момент е, че за финансиране могат да се включват напълно дребни здания - с три жилища. Проектите на дребните ще имат обособен бюджет от този на огромните. В категорията " дребни жилищни кооперации " влизат тези с сред 3 и 36 жилището, а на огромни - с над 36 жилища.

Ключово е обаче, че към този момент
решение за присъединяване в стратегия ще се взима със единодушието на половината съседи,
а не на 2/3, както беше до момента. Това беше един от препъникамъните при всяко кандидатстване, тъй като постоянно се намираше по някой комшия, който даже не желае да обезпечи достъп до жилището си на майсторите. Падането на % " съгласни " постанова и смяна в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, с цел да се отключат парите по НПВУ. Новият план на ЗУЕС е качен за публично разискване и сега тече едномесечен период за приемане на бележки и рекомендации. 
Над 3300 сдружения на етажната благосъстоятелност обаче ще бъдат прецакани
за санирането по НПВУ. Тъй като те не получиха утвърждение за финансиране по Националната стратегия за възобновяване на жилищните здания, макар че документите им бяха изрядни, в този момент би трябвало да стартират от стартова позиция борбата за пари по НПВУ. Тези планове няма да са с преимущество, освен това - ще би трябвало да бъдат отчасти модифицирани. Причината е, че по Националната стратегия за саниране условията към постройките бяха да се реализира клас на енергопотребление най-малко " С ", до момента в който по НПВУ се изисква по-висока енергийна успеваемост за многофамилни жилищни здания - клас " В ". Така макар диалозите на България с Европейска комисия получихме отвод чакащите да са с преимущество.

" Извън чадъра " за безплатна помощ за саниране по тази стратегия остават и независими къщи, и еднофамилни здания.
За тях има планувани две други ограничения в Плана за възобновяване
- създаване на фотоволтаични системи и системи за битова гореща вода, които се ръководят от Министерството на енергетиката. Отделно обаче до края на 2022 година се чака да бъде оповестена стратегия с европейско финансиране по " Развитие на районите ", която ще покрива разноските за саниране на къщи в 50 общини. Също по този начин за притежатели на такива здания има планувана кредитна линия с ниски лихви и дълъг период на погашение, която се отпуска през Фонда за устойчиви градове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР