Всички работи се изпълняват по план и съгласно предписанията на

...
Всички работи се изпълняват по план и съгласно предписанията на
Коментари Харесай

Румен Христов: Цялото оборудване в АЕЦ Белене е годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти

„ Всички работи се извършват по проект и според предписанията на производителите по този начин, че цялото съоръжение е в положение, годно за употреба и дава отговор на всички стандарти.

От тук нататък е належащо да се направи едно предпроектно изследване, което да ни даде отговор на всички наболели въпроси като: какво и по какъв начин може да се построи, с какво съоръжение, какъв брой ще коства, може ли съществуващото съоръжение да се интегрира в нова система и може ли да се усъвършенства.

След като съберем тази информация ще бъдем подготвени да я представим в Парламента за взимане на оптимално решение “.

Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Росен Христов при визитата си на площадката на АЕЦ „ Белене “ този петък – 19-ти май.

Той добави, че в размера на предпроектното изследване ще бъде включен цялостен разбор на това, дали е допустима бъдеща взаимозависимост от съветските компании при построяването и употребата на нуклеарната централа. „ Ще създадем оценка на всички опасности, в това число и геополитическите “, сподели Росен Христов.

Той напомни: „ В момента в АЕЦ „ Белене “ има съоръжение за над 1 милиарда лв., което стои неизползваемо. Поддръжката му в такова съвършено положение коства годишно милиони и мисля, че е извънредно време България да вземе решение, по какъв начин да продължи с този актив, който е забележителен и като вложени средства, и е стратегически значим за страната ".

" Преговаряме с френската компания за такова цялостно изследване, което да ни даде отговор, какво може да се построи на площадката с това съоръжение и в случай че не с него, какво може да бъде направено като опция.

Този разбор ще отнеме сред 8 и 10 месеца, тъй че при започване на идната година да имаме отговор на всички тези наболели въпроси, тъй като считам, че е извънредно време да създадем някаква крачка напред - крачка към взимане на финално решение какво би трябвало да бъде направено с площадката и съществуващото съоръжение ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР