Всички проевропейски групи в Европарламента чуха вчера обещания, които очакваха

...
Всички проевропейски групи в Европарламента чуха вчера обещания, които очакваха
Коментари Харесай

Фон дер Лайен обеща дарове на всички в Европарламента

Всички проевропейски групи в Европарламента чуха през вчерашния ден обещания, които чакаха от кандидатката за ръководител на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, с цел да гласоподават за нея. Тя се постара най-вече да се хареса на групата на Зелените, която отпред със сънародничката й от Германия Ска Келер съобщи още преди чуването й в Страсбург, че няма да я поддържа. Също по този начин Фон дер Лайюен се постара да се хареса на депутатите социалисти и либерали, които нямаха единна позиция дали да я изберат. Като произлизаща от групата на християндемократите тя смяташе, че няма за какво да ги пропагандира и по тази причина речта й бе издържана най-вече в стила на лявата словосъчетание.

Фон дер Лайен прикани всички страни в Европейски Съюз да ратифицират Истанбулската спогодба, даде обещание равнопоставеност на половете в Комисията и заслужено данъчно облагане на огромните корпорации. Необходими са смели стъпки за понижаване на нездравословните газове с 50-55 на 100 до 2050 година, сподели тя. За тази цел са нужни един трилион евро вложения в идващото десетилетие и по отношение на това предложи въвеждането на налог върху отделянето на въглероден двуокис.

Като жест към евродепутатите и опрощение, че не е номинирана съгласно разпоредбите на водещите претенденти, посочени от политическите фамилии, тя даде обещание, че ще работи за даване на законодателна самодейност на Европарламента (каквато сега има единствено Еврокомисията), за въвеждане на общи европейски листи и за недопускане повече на изключения от системата на водещите претенденти.

Като увери, че е пламенна проевропейка, Фон дер Лайен подчертава на върховенството на закона в Европейски Съюз. Тя даде обещание, че Европейска комисия ще възобнови писането на отчети за всяка страна. Тази процедура бе въведена от комисията на Жозе Барозу през 2014 година посредством първия общ антикорупционен отчет за целия Европейски Съюз, само че наследникът му Жан-Клод Юнкер я анулира тъкмо когато трябваше да излезе вторият отчет през 2016 година

ОТ БЪЛГАРСКИ ЪГЪЛ

Българските евродепутати нямаха единна позиция за кандидатката. Иво Христов (БСП) сподели: " Тя даде обещание обилно всекиму това, което очакваше, само че не изясни ясно механизмите, по които ще удовлетвори тези обещания. Подкрепата й за Истанбулската спогодба е една от аргументите да не й дам своя глас ". Ангел Джамбазки (ВМРО): " Виждаме, че тук се дава обещание всичко на всеки ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР