Всички призиви за прекратяване на огъня са несериозни. Сключването на

...
Всички призиви за прекратяване на огъня са несериозни. Сключването на
Коментари Харесай

Германският президент: Призивите за прекратяване на огъня са несериозни


" Всички апели за преустановяване на огъня са несериозни. Сключването на помирение в този миг би означавало да се признае една осъществена неправда ", сподели немският президент Щайнмайер пред  " Дойче Веле ".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер осъди офанзивите против сериозната инфраструктура и цивилното население в Украйна като част от военната тактика на Русия, назова заканите с нуклеарно оръжие неприемливи и изясни за какво към момента не могат да бъдат дефинирани гаранции за сигурността на Украйна.

Г-н президент, това, на което сме очевидци сега в Украйна, има прекомерно малко общо с стандартните способи за водене на война. Това, което се случва, е война против цивилни жители. Защо Путин прави това и какво трансформира то за нас?

Франк-Валтер Щайнмайер: Не съм напълно склонен, че ставащото няма отношение към войната. Мисля, че това е част от военната тактика на Русия. Това е освен брутална война, която се води против украинската войска, само че и - това става все по-очевидно с наближаването на зимата - брутална офанзива против сериозната инфраструктура и, несъмнено, против цивилното население. Знаем, че разрушаването на инфраструктурата за отопление и електроснабдяване ще обрече хората в Украйна на мраз и мрачевина. И това не е инцидентен непряк резултат, а наподобява е част от съветската тактика за поразяване на цивилното население за изтощение на страната. Трябва да се противопоставим на това. Трябва да помогнем на украинците и да подсигуряваме оцеляването им през тази зима.

Германия оказва помощ на Украйна с оръжейни доставки, само че Киев към момента чака бойни танкове, които Берлин не изпраща. Не е ли тази офанзива против цивилни жители причина за преосмисляне на немската политика по този въпрос?

Щайнмайер: Смятам, че позицията на Германия по този въпрос се е трансформирала. И това се отнася освен за държавното управление, само че и за цялото население на страната, което за няколко месеца осъзна, че това, с което сме привикнали във връзка с сигурността в Европа, към този момент не е обезпечено. В резултат от това немското държавно управление взе решение за големи спомагателни разноски за защита, в това число за по-добро съоръжение и екипировка на Бундесвера. И в този момент ние в действителност поддържаме Украйна освен филантропично, финансово и стопански, само че и значително военно.

Освен това считам, че немското държавно управление е избрало оня тип поддръжка, от която се нуждае Украйна. Акцентът върху противовъздушната защита, отбраната от безпилотни летателни апарати и изключително от ракетни офанзиви беше тъкмо това, което трябваше да се направи. 60-70% от съветските ракети се унищожават сполучливо от украинската войска, също с помощта на немската военна поддръжка.

Г-н президент, Вие знаете кои са хората в Москва, които подстрекават към война. От години Путин приказва намерено за желанията си по отношение на Украйна. По-рано, сходно на немското държавно управление, вие не го приемахте на съществено. А в този момент какво ще кажете за обстоятелството, че Путин заплашва да употребява нуклеарни оръжия?

Щайнмайер: Първо, бих поспорил дали опасността не е била възприемана съществено. Ако погледнете интервала след 2014 година, европейските държавни управления се пробваха освен да поддържат примирието, само че и да го употребяват като увод към мир. За тази цел бяха подписани споразуменията от Минск, които обсъдихме с тогавашния украински президент Порошенко.

Второ, що се отнася до съветските закани за потребление на нуклеарни оръжия, те са неприемливи. В края на краищата в този момент се поставят старания за това нуклеарните оръжия да станат непотребни за целия свят. Заплахата за потребление на нуклеарни оръжия е освен неоправдана, само че и опонира на целия ни историческия опит, тя е неприемлива. Това е идващият стадий от ескалацията на тази война от страна на Русия. Ядрените оръжия не трябва да се употребяват и мисля, че това е мнението на болшинството по света. Това пролича и на Срещата на върха на Г-20 в Бали, където всички единомислещо осъдиха даже опасността за потребление на нуклеарни оръжия, да не приказваме за действителното им потребление. Ясно обръщение, което, уповавам се, ще бъде разбрано в Москва.

Какви способи за излизане от тази война виждате? Как може да наподобява решение, което е задоволително и за двете страни?

Щайнмайер: Всички апели за преустановяване на огъня в този момент са несериозни. Защото сключването на помирение в този миг би било всъщност признание на към този момент осъществена неправда. То би означавало Русия да резервира окупираните територии. Това ще значи, че може да се нарушават граници, да се подценява интернационалното право и да се завзема суверенна земя – че всичко това е разрешено. А това не може да бъде резултат от прекратяването на огъня. Затова, за жалост, би трябвало да кажа, че сега не виждам излаз.

Във връзка с падналата неотдавна ракета на полска територия, до каква степен се опасявате, че войната, която се води в Украйна, ще се трансферира и вън от границите ѝ?

Щайнмайер: Силно се надявам, че това може да бъде избегнато. Надеждата ми се ускорява и от извънредно внимателната реакция освен на Съединени американски щати, само че и на НАТО като цяло. Непосредствено след случилото се в Източна Полша сред американския и полския президент имаше най-тясна връзка. Генералният секретар на НАТО реагира неотложно, като уточни, че първо би трябвало да се проверява обстановката, а след това да се правят оценка реакциите. Мисля, че това свидетелства за благоразумието от страна на НАТО, както и за това, че съществуват минимални контакти с Москва на военно равнище. Там, където съществуват сходни контакти, те следва да се употребяват и от двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР