Всички прегледи на пациентите ще се извършват в лекарски кабинет.

...
Всички прегледи на пациентите ще се извършват в лекарски кабинет.
Коментари Харесай

Кой и как ще има достъп до електронното ни здравно досие

Всички прегледи на пациентите ще се правят в лекарски кабинет. Няма да бъде издадено нито електронно направление, нито електронна рецепта, нито направление за лабораторно проучване без да е участвал пациента в кабинета.

Това съобщи за Радио Варна лекар доктор Каролина Златева, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна по отношение на оповестеното, че всички общопрактикуващи лекари и експерти в извънболничната здравна помощ към този момент ще имат опция да записват електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат.

На процедура това значи, че настава електронизация и цифровизация в опазването на здравето, която е чакана от дълго време, разяснява още лекар Златева. По нейните думи всичко, което до момента се е пишело на хартия към този момент ще е история.

Електронния амбулаторен лист значи, че след обзор на пациента се попълня един амбулаторен лист в компютъра, който ще е електронен и ще образува неговото електронно досие.

 istock istock
Кабинетите на лекарите – общопрактикуващи или експерти ще се свързват електронно с лабораториите, с рентгените и по този метод пациентът няма да носи на всички места болнични хартиени листи и по-късно да си взема назад такива документи, а всичко това ще влиза в неговото електронно досие, което той ще може да вижда и да управлява достъпа до него, изясни лекар Каролина Златева.

Предстои да се посочи по какъв метод пациентите ще могат да управляват достъпа до електронното си здравно досие, сподели още Златева и добави, че и все още такова има, само че достъп до него имат единствено хората с електронен автограф. Предстои да се реши по какъв начин ще бъде налично електронното досие за всички пациенти.

В електронното здравно досие са разказани прегледи при всички лекари, през които е минал пациента, описани са проучванията, които са му били предписани и лабораторните резултати, въобще е разказан целия път на пациента в здравната система, в това число и в случай че е бил на лекуване в болница. По този метод общопрактикуващия доктор, а и всички лекари от системата, виждат цялата здравна история на пациента, сподели лекар Златева.

 istock istock
Електронната система към момента не е проработила, само че се чака това да стане тази година. До тогава работата на лекарите остава по остарелия метод – на хартия. Но това, което е значимо да се знае, е че всички прегледи се правят и ще се правят при доктор в кабинет присъствено, следва хартиите да изчезнат, добави Каролина Златева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР