Всички представители на еврейската общност в България да се обединят

...
Всички представители на еврейската общност в България да се обединят
Коментари Харесай

Български евреи: Шалом“ внася разделение в еврейската общност

Всички представители на еврейската общественост в България да се обединят към историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората международна война, като неповторим акт на българското общество и страна.

Това се показва в отворено писмо до служебния министър председател Гълъб Донев, подписано от представителите на организации на българските евреи - Елко Хазан (на снимката) от управлението на Българо-еврейския теоретичен институт, Роман Стоянов, създател на института и Естер Георгиева от Клуба на приятелите българи и евреи. 

Ние, представителите на организации на българските евреи, несподелящи позициите, поддържани от настоящето управление на Организацията на евреите в България (ОЕБ) „ Шалом “, сме извънредно обезпокоени от някои аспекти на активността му, като освен претендира да съставлява цялата еврейска общественост в България, а и

редовно употребява името на тази организация в акции, ориентирани против българската страна, обществото и историческата истина, написа в отвореното писмо. 

В него се показва още, че представителите на организации на българските евреи смятат, че дейностите на управлението на ОЕБ „ Шалом “ внасят разделяне освен в еврейската общественост в България, само че и крият риск от отчуждаването на самата еврейска общественост от българския народ, от който тя постоянно е била интегрална част.

Представителите на организации на българските евреи приканват всички представители на еврейската общественост в България да се обединят към историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората международна война, като неповторим акт на българското общество и страна.

Благодарение на тези дейности нито един евреин не беше депортиран в лагерите на гибелта или погубен на територията на българската страна, се напомня в писмото. 

В него се упорства още за недопускане на „ окалването “ на паметта на избавените 50 хиляди български евреи, както и паметта на нашите спасители. „ Точно до това водят опитите за вменяването с имитации на българската страна на непозната виновност за депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот с користната цел за финансовото облагодетелстване на малко на брой “, споделят представителите на организации на българските евреи.

Те желаят още българското държавно управление да анулира монопола на ОЕБ „ Шалом “ върху гласа на еврейската общественост в България.

Според тях единствено по този начин представители и на други еврейски организации в България могат да имат достъп и да бъдат включени в консултативните препоръки и работни групи, които дефинират държавните политики във връзка с религиозните общности в страната.

Сегашното управление на ОЕБ „ Шалом “ да приключи клеветническите акции, които води против България

пред интернационалните еврейски организации, упорстват още представителите на организации на българските евреи.

Те показват, че спасяването на еврейската общественост в България през Втората международна война е неповторим честен капитал, от който светът се нуждае и през днешния ден, и общ дълг на цялото общество е

да не разрешаваме някой да петни паметта на избавени и спасители за лична финансова полза.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР