Всички предложения на БСП са отразени в управленската програма на

...
Всички предложения на БСП са отразени в управленската програма на
Коментари Харесай

Всички предложения на БСП са в управленската програма

Всички оферти на Българска социалистическа партия са отразени в управническата стратегия на възможния предстоящ кабинет, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред членовете на Националния съвет на партията, които ги поддържаха. В началото на съвещанието тя направи доклад за свършеното след дадения от пленума мандат. " Изпълнени са всички краткосрочни ограничения, които набелязахме. Приехме актуализацията на бюджета за тази година, подготвихме 22 закона за Плана за резистентност, които са залегнали в управническата стратегия, работим по законодателството и по бюджета за 2023 година ", изясни Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия поддчерта, че управническата стратегия на възможното бъдещо държавно управление е с небосвод от 6 месеца и всяка точка е обвързана с съответни периоди. Нинова открои включените в нея по гледище на Българска социалистическа партия точки. В раздел " Труд и обществена политика " е записано увеличение на %, с който се пресмята така наречен вдовишка добавка от 26,5% на 30% и на добавката от Учителския пенсионен фонд, изплащана на пенсионирани учители при общите условия - от 0,33% на 0,5%. Част от медикаментите на деца до 14 години да се поемат от НЗОК - 95% и солидарно присъединяване в заплащането от страна на родителите - 5%. В поддръжка на семействата се вкарват две цени за цените на електрическа енергия, вода и парно за битови консуматори. Ще бъде призната формула за автоматизирано установяване на размера на минималната заплата за страната и оптималния застрахователен приход.
В сферата на образованието е реализирано единодушие да бъде избран най-благоприятен брой учебници по предмет за всеки клас и смяна в системата за оценяване на пригодността на учебниците, безвъзмездни учебници до 12 клас. Ще се покачват стипендиите за висше обучение за възпитаници и студенти с невисок социално-икономически статус и/или високи достижения. Учебните стратегии от 1 до 12 клас ще бъдат изменени, както и методите на преподаване.
В раздел " Здраве " е записано утвърждение на заключителен проект за националната детска болница, смяна в софтуера на електронните предписания, които да включват най-евтиния генеричен сурогат и неговата цена, въвеждане в употреба на първа от 6 въздушни коли за спешна помощ и установяване на локациите на 10 центъра за незабавна помощ при инсулти. Прието е предлагането на Българска социалистическа партия за децентрализация на разположението на екипите за незабавна помощ за понижаване на междинното време за идване до пациент в обитаеми места, както и възобновяване и осъвременяване на листата с помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения. Бъдещият кабинет ще извърши оценка на статута на лечебните заведения и тяхното финансиране.
Продължаване на оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 година, като това ще стане след правене на разбор на следствията от въвеждането на европейската валута. Ще бъде въведен временен интервал за заплащания в лв. и в евро по желание според разпоредбите. Лихвата при кредитиране на дребните и междинните предприятия с евросредства ще е на половина. Ще бъде осъществено програмиране на новите европейски стратегии по този начин, че 50% от средствата да се влагат в Северна България.
В програмата е записано още гарантиране на сигурността на газовите доставки, в това число посредством договаряния с всички вероятни снабдители, диверсификация и сключване на дълготрайни контракти за доставка в границите на политиката на Европейски Съюз. Нинова посочи, че в тази точка се включват и договаряния с " Газпром ". От Българска социалистическа партия са настояли да бъде записано и ускорение на процесите, свързани с създаване на нови нуклеарни мощности, при съществуване на финансова и екологична аргументация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР