Всички потребители да бъдат внимателни при избор на климатик, производител

...
Всички потребители да бъдат внимателни при избор на климатик, производител
Коментари Харесай

Експерти: Внимавайте при покупката на климатик

Всички консуматори да бъдат деликатни при избор на климатик, производител и реализатор на монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани компании за работа с флорни и парникови газове, които оферират нискокачествени артикули и услуги, изясняват от Българската асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “ (БАОВК).

„ Отоплението с климатици през този сезон е най-икономичният вид за потребителите. Както се случва във всеки отрасъл, когато има огромно търсене на пазара се появяват голям брой компании, които оферират артикули и услуги.

Проблемът е, че огромна част от тях оферират нискокачествени артикули без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е зародил проблем с предлагания от тях апарат. Все повече консуматори, жертва на подобен вид компании се свързват с нас за съвет и повече информация “, разяснява Петър Хетемов от асоциацията. 

Според специалисти отоплението посредством климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима. Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вид на отопление към различен. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, вид сплит системи, които се конфигурират най-бързо, само че в това време са с високи параметри. Европейският съюз постанова годишно на производителите да подвигат енергийните класове и параметрите на уредите, тъй че даже по-бюджетните уреди към този момент са с висок клас във връзка с енергоефективността.

Столичани пред алтернатива по какъв начин ще се отопляват зимата

„ Разбира се, когато приказваме за отопление, би трябвало да се търсят уреди, които са подобаващи за това и устоят на по-ниска температура. Именно това е едно от нещата, на които би трябвало да се обръща внимание – при какви температурни диапазони работи уредът. Естествено би трябвало да се избират и производители, които имат обичаи в производството на климатична техника, имат история и са известни. Потребителите не би трябвало да се доверяват на производители, които нямат опит и обичаи. Това е значимо от позиция на периода на употреба, на параметрите, които реализират уредите, метода на работа и не на последно място сервизното обслужване “, разясняват още  Хетемов.
 istock istock
Има два изключително значими момента при покупка на климатик – от кое място и от кого ще бъде закупен той. За покупката на добър климатик потребителите биха могли да се осведомят елементарно в интернет. Друг доста значим миг обаче е, че по-късно уредът е привързан с инсталатора и поддържащата компания. Дори да е закупен климатик с положителни механически параметри, може да се появят проблеми в дълготраен проект с изпълнителя. Именно по тази причина, главната рекомендация на експертите от сектора е потребителите да избират потвърдени компании и деликатно да се осведомят за техния опит и документи за осъществяване на апаратура на климатична техника и работа с фреони.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР