Всички помним катастрофата в Чернобил, която успя да остави траен

...
Всички помним катастрофата в Чернобил, която успя да остави траен
Коментари Харесай

Американският Чернобил или как тефлонът ни трови вече десетки години

Всички помним злополуката в Чернобил, която съумя да остави дълготраен белег освен на хората, които живяха там, само че и на света като цяло. Днес има и нова продукция, която споделя за друга сходна повреда като в Чернобил.

Американският колос, който стои зад Тефлон, е тровел жителите с извънредно рискови субстанции, които имали отровен резултат. Всички те предизвикват освен деформации на тялото, само че и рак, писа Daily Mail още преди години.

Историята се развива през далечната 1998 година, когато ядосан земеделец се свързал с колоса, с цел да се оплаче по отношение на мистериозната гибел на добитъка си. Уилбър Тенант обвинил DuPont, че точно те са отговорни за химическата злополука в Западна Вирджиния. Вследствие на това жителите на града го отлъчили, защото по това време този колос е бил преобладаваща фабрика в града.

 Тефлонът е отровен

Фермерът решил да се свърже с юриста си Роб Билот, като даже той в началото приел случая с лека подигравка. Въпреки това се заел със случая и се оказало, че съмненията на Тенант надалеч не били безоснователни, като даже резултатите били меко казано стряскащи. Адвокатът му намерил такива обстоятелства и директни доказателства за злоупотребите на колоса, че това било напор да се трансформира в същински международен скандал по отношение на индустриалното произвеждане на Съединените американски щати.

Оказало се, че DuPont криели години наред заплахата, която била смъртоносна за организма в резултат на химикалите, които се употребявали при производството на тефлона, а точно магическото незалепващо покритие. Скандалът с вредите от тефлона бе наименуван в медиите американски Чернобил.

Веществото, което има този отровен резултат върху организма, се назовава PFOA или C8, а точно перфлуороктанова киселина. Днес то е извънредно публикувано, като даже е намерено в телата на доста животни: полярни мечки, орли, делфини и други. То е особено с прахообразната си и фина конструкция, само че и по едно и също време с това със свойството си да се популяризира доста елементарно във въздуха.

Днес този химикал се назовава „ безконечен “, защото след направени изследвания е бил открит в тялото на 90% от организмите на хората по света. Ефектът му е отблъскващ и стряскащ, като елементарно би могъл да се съпостави с радиацията след злополуката в Чернобил. Веществото предизвиква рак, удължение на органите, деформаци още при самото раждане, почерняване и изгниване на зъбите.

Днес тази история е екранизирана в игрален филм носещ името Dark Waters, като премиерата на кино лентата се състоя в края февруари 2020. В ролята на юриста на фермера ще бъде артиста Марк Ръфало, а Ан Хатауей играе брачната половинка му в игралната продукция. Според Руфало, който е взел участие и в Хълк, това е една ужасяваща история, която би трябвало да откри международна публичност и да се научи за това, което се е случило през 1998 година.

Именно той е режисьор на игралната продукция, като взема решение да сътвори филмовия шедьовър, откакто прочита във вестник историята на юриста Билот и за неговата упорита битка против международния колос DuPont. Той добавя, че това е в действителност съществено и пагубно влияние върху всичко живо на планетата, защото веществото е било намерено в кръвта на съвсем всички организми.

 Вреди от тефлона

Минали цели 6 години, в които са се правили изследвания от резултатите от химикала, като през това време умират доста хора, в това число фермерът Уилбър Тенант и неговата жена. Дори Билот бил обиден от отрицателните последици, като част от тях били свързани със напрежението, през който се наложило да премине по време на битката си с колоса. Заедно с това получил частична парализа и неразбираема тирада.

През 2010 година стартират да се разгласяват много компрометиращи публикации в международни издания, които са свързани с резултата на PFOA и шест разнообразни патологии - карцином на бъбреците и тестисите при мъжа, увеличение на равнищата на холестерола в кръвта, улцерозен колит, прееклампсия и разнообразни заболявания на щитовидната жлеза, както и нарушаването на доста от функционалностите на другите системи, които са свързани с тези болести. Изводите от изследванията били не просто шокиращи, само че и стряскащи, защото се потвърдило, че този химикал води до засягане на съвсем всички системи в човешкото тяло.

Въпреки безапелационните и неоспорими доказателства колосът DuPont продължава да отхвърля отговорностите си, като даже пуска изказване, че филмът показва доста неправилно обстановката, която се е развила през 1998 година, добавяйки че техните правила по отношение на опазването на планетата и околната среда са неоспорими и постоянно са се грижили за това.

Те стопират използването на PFOA едвам през 2013 година, само че все пак водещите специалисти са на мнение, че и до през днешния ден той към момента се създава в Китай. От друга страна, новите заместващи субстанции, които през днешния ден се употребяват в производството от колоса DuPont и техните съперници, водят до нови проблеми.

Причината за разпространяването на перфлуороктанова киселина е фактът, че това вещество доста елементарно се придвижва с капчиците в облаците. Според извършени проби се потвърди, че той се съдържа в кръвта на над 99% от възрастното население на Америка.

Все още битката с тефлоновия колос не е завършила, като юристът Билот продължава да се бори за доказването на вредата, която е била нанесена от колоса на планетата, и то в световен проект. Миналата година той за следващ път завежда дело, само че този път то е от името на всички на Съединени американски щати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР