Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред

...
Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред
Коментари Харесай

Нинова: Предлагаме конкретни действия за спасяването на българската нация от демографска смърт

Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единомислещи за следното – в България има тежка демографска рецесия. Някои специалисти даже ни предизвестяват за демографска гибел. Младите напущат България и би трябвало да им помогнем с всички тласъци и благоприятни условия на страната да ги задържим тук. Работещите небогати се усилват. Дотук всички сме единомислещи за това.

Думи, единствено думи, облечени тези години в голям брой тактики, отчети, доктрини, доклади. От „ Българска социалистическа партия за България “ предлагаме опция, дейности и решения. Какво получаваме от другата страна? Обединени патриоти преди малко се скараха вътрешнокоалиционно, макар че имат общ представител – вицепремиер по демография. Не могат да се схванат, а са част от това ръководство. ГЕРБ след 10 години ръководство споделят, че би трябвало повсеместен метод. Дайте го, уважаеми сътрудници. Ето, ние ви предлагаме.

Според вас то било на парче. Не сте ли вие ръководещите? Българска социалистическа партия сме почерпили добър европейски опит - еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 5600 лева тази година, а в случай че следващата година се усили минималната на 610 лв. – 6100 лева Увеличаване на помощта от 1 до 4 клас и връщане на тази помощ, в случай че децата не вървят на учебно заведение. Сега да забележим за какво сте срещу. 

Българска социалистическа партия не била дала аргументация. Ако бяхте прочели какво предлагаме, щяхте да видите, че ясно сме пресметнали, че се отнася за 120 хиляди деца, че ще коства 90 млн. лева Основният мотив, който изтъквате – няма пари, би трябвало актуализация на бюджета. Уважаеми ръководещи, за един месец ще вършиме два пъти актуализация на бюджета по средата на годината – веднъж, с цел да се понижи партийната дотация и повторно, с цел да се усили дефицитът на близо 3 милиарда лева и да вземете нови заеми. За едни 90 млн. лева за деца, за младите фамилии, демографската катастрофа- няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета.

Източник не сме били показали. Много ясно, че източник е остатъкът. Не можело - по Закона за обществените финанси това не ставало по този начин, тъй като харченето на остатък би трябвало да се предложи от Министерски съвет и да се утвърди от Народно събрание. 

Питам ви, т.е. запитвам  премиера Борисов, утвърди ли Народното събрание да изхарчите 2 милиарда лева отвън бюджета в края на 2018 година, еднолично, по свое решение, с цел да си вършиме ПР? Как така- тогава Законът за обществените финанси не важи, а за българските млади фамилии и деца не може без актуализация на бюджета?  Питам Борисов, тази година преди изборите, изхарчи ли минавайки с джипа стотици милиони левове, отвън бюджета, утвърден от Народното събрание. Защо за този човек Законът за обществените финанси не важи, а за работещите небогати, за младите фамилии, за децата, при открита от всички ни демографска злополука, това важи?

Аргументите ви са слаби. Правителството се справяло с този проблем и предложенията на Българска социалистическа партия не трябвало да се одобряват – какъв брой добре се оправя държавното управление? В риск от беднотия или обществено изключване живеят 41% от българските деца – близо 500 000. Делът на работещите небогати доближава 10%, а през 2013 година беше 7%. Вижте за вашето ръководство с какъв ритъм пораства делът на работещите небогати. През 2018 година популацията на страната понижава с близо 50 000 души. През същата година в страната са регистрирани 62 197 живо родени деца, спрямо миналата година са намалели с 1758. Така ли добре се оправя държавното управление? Демографският проблем, рецесия или гибел, както някои го дефинират, в действителност изисква национално единодушие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, би трябвало да се прави актуализация на бюджета и държавното управление се оправя добре. Това не работи, уважаеми ръководещи. Статистиката всяка година върви надолу.

Прогледнете, дано решим  стъпка по стъпка този въпрос. Той изисква години наред поредна работа. Не едните да създадат нещо, а другите да дойдат и да го анулират. Демографският проблем е този, който изисква в най-голяма степен национално единодушие. Не отричайте това, което предлага опозицията, единствено тъй като го предлага тя. Дайте своите оферти сред първо и второ четене. Да седнем и рационално да решим- какво ще прави политическата класа, с цел да избави българската нация и който и да ръководи да го прави, без значение от политическите ни разлики. По други въпроси можем да спорим, само че демография, опазване на здравето и обучение са неща, които стоят над партийните ни ползи, над всеки един от нас тук. Дано тези, които дойдат след нас, да мислят отговорно по тези въпроси и да продължат това, което можем да стартираме в този момент. Готови сме за рационален диалог, за положителни решения за спасяването на българската нация от демографска гибел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР