Всички пловдивчани го знаят, разбра го вече и България: има

...
Всички пловдивчани го знаят, разбра го вече и България: има
Коментари Харесай

Писмо до Гергов от реанимацията

Всички пловдивчани го знаят, разбра го към този момент и България: има един триглав дракон, който е зяпнал да погълне Пловдив. Бяха доста хапки до момента, само че Панаирът е най-голямата от тази поредност. Дали пък няма да му приседне?

Присяда това, което не можеш да преглътнеш, само че към този момент си лапнал. Трябва ли да се стига до лапване?

Основният проблем:

Лошото е това, че към този момент Пловдив не е оня митичен левент, който да се изправи против змея. Отдавна отминаха времената, когато синята цитадела под тепетата изпълваше с екстаз и злоба даже София и караше краката на Альоша да се клатят. Въпросът е в това, че няма мощни и многолюдни митинги, които да диктуват волята пловдивчанска на общинските съветници.

Пловдив се оказа импотентен да сътвори гражданско общество, което да ги провежда. Другояче казано – гражданският дух в Пловдив не подхожда на величието на града ни. Иначе всички сме пловдивчани, бием се в гърдите какъв брой обичаме Филибето, майна. Кичим и себе си, и заведенията си със значки с лого в разнообразни разновидности, само че май единствено когато имаме търговски интерес от това. Мнозина интелектуалци са ми доверявали, че споделят моята позиция за Панаира, само че не желали да се ангажират обществено – Змеят бил рисков човек.

Свалям шапка на тези, които до през днешния ден стачкуваха – и в общинския съвет, и отвън него – и съумяха да реализират най-малко задържане по този проблем. Но отвън юридическите схеми и игрите на политическо лобиране, главният проблем на Пловдив, дублирам, е неговият цивилен дух, който сега е в реанимация. Тази дума ме подсеща да поясня, че пиша тези редове в софийската болница „ Токуда ” след претърпяна тежка интервенция.

А на Георги Гергов ще кажа непосредствено: Боли ме за Панаира като човек от този град. Преди години бях студент и бягах от занятия, с цел да изкарам някой лев из палатите като преводач. Хубаво е, господине, че носите моето име. Но дали сте Победоносец?

Добре огледайте предишното си и кажете какъв брой победи сте донесли на Пловдив до момента. Не приказвам за тези, които носите персонално на себе си. А в случай че сте Победоносец, не би трябвало ли тогава Вие да убиете Змея, т.е. себе си. Сакън да не ме разберете безусловно. Имам поради да се смирите и да озаптите своята лакомия.

Защото в случай че унищожите панаира, отнемате на града неговата емблема, неговия знак, неговата горделивост от доста десетилетия насам. Да отнемеш на един град неговата горделивост е все едно да отнемеш на мъжа достолепието му.

Не кастрирай Пловдив, Гергов. Ти не си касапин, а предприемач. Иначе ще ти отмъсти духът на Филип.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР