Всички пенсионери могат да проверят осъвременените от 1 юли размери

...
Всички пенсионери могат да проверят осъвременените от 1 юли размери
Коментари Харесай

Пенсионерите могат да видят новите си пенсии в сайта на НОИ

Всички пенсионери могат да ревизират осъвременените от 1 юли размери на своите пенсии и добавки през интернет в Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Националния застрахователен институт (НОИ) . Те могат да го сторят в раздел „ Електронно осигурително досие за пенсия “, графа „ Отпуснати пенсии “ – „ Актуална информация за пенсионер “.

Разпорежданията, с които е осъществено осъвременяването, са заредени в същия раздел „ Електронно осигурително досие за пенсия “ на ЕПЕУ – графа „ Постановени разпоредби “.

Единният портал на Национален осигурителен институт се достъпва посредством потребление на главните средства за електронна идентификация – личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт , ПИК на Националната организация за приходите и всички типове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от снабдители на удостоверителни услуги у нас.

В Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж е планувано разпорежданията, с които се прави служебно осъвременяване на размерите на пенсиите и добавките, да се връчват на лицата след поискване от тяхна страна , като срокът за обжалване тече от датата на връчването. Искането може да бъде подадено още веднъж посредством ЕПЕУ на Национален осигурителен институт, като от каталога на услугите се избере услуга №3399 „ Връчване на предписание за осъществено служебно осъвременяване, преизчисляване или установяване на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето “.

Връчването на декларирания онлайн документ може да се извърши съгласно декларираното от лицето – на място в приемната на съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт , посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция или като електронен документ посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Министерството на електронното ръководство.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР