Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021

...
Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021
Коментари Харесай

От 1 октомври: Средната пенсия ще достигне 725 лв., максималната става 3400 лв.

Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат от това междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5% по отношение на септември, демонстрира прогнозата на Националния застрахователен институт (НОИ).

Максималната пенсия става 3400 лева

Основната цел на преизчисляването е да понижи разликата сред размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години.

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия след 1 октомври. Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от Национален осигурителен институт. Когато той е под минималния размер на съответния тип пенсия, е допустимо преизчисленият размер да се окаже по-нисък от обезпечения от страната най-малко. Във всички случаи, когато преизчислената пенсия е по-ниска от до момента получаваната, хората ще продължат я получават в до момента изплащания по-висок размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от Национален осигурителен институт, заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки.

Във връзка с идното преизчисляване Министерството на труда и обществената политика дава отговори на най-често задаваните от жителите въпроси:

Кои пенсии ще бъдат преизчислени?

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии. Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване, за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.

Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова активност. Това са обществените пенсии за напреднала възраст, обществените пенсии за неработоспособност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, изчислени в % от обществената пенсия за напреднала възраст.

Как ще стане преизчислението?

Първата стъпка е да се дефинира базовият размер на пенсията към годината на отпущането й. Той ще се дефинира от средномесечния застрахователен приход за страната , с който е отпусната пенсията, самостоятелния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 година и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 година се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната същата година – 398,17 лева

Базовият размер на пенсията към годината на отпущането ще бъде повишен за всяка последваща календарна година с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната или % на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата година.

За пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2007 година, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания нагоре метод и размерът ѝ към 30 септември 2022 година не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.

Процентите, с които се умножава избраният базов размер на пенсията за съответната година са посочени по-долу:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР