Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на

...
Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на
Коментари Харесай

Важно за потребителите: Световната банка настоява всички стари печки на въглища и дърва в България да бъдат подменени, ето с колко ще се изръсим

Всички печки на въглища и дърва, които не дават отговор на еконормите, би трябвало да бъдат сменени най-късно до 2024 година Това е една от главните рекомендации от Световната банка, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да усъвършенства качеството на въздуха. Към момента отоплителни уреди на твърдо гориво употребяват 54% от българите, заяви Нова тв. 

Според специалистите 85 на 100 от фините прахови частици се дължат точно на отоплението на битово гориво. Очакванията са равнищата им да се намалят със 78% след въвеждането на предлаганата от Световната банка мярка.

„ Подмяната на отоплението може да бъде доста евтина или доста скъпа. Ако имате построена газопреносна мрежа, най-евтиният и бърз вид е присъединението към нея. Ако няма такава, това пък може да бъде много скъпо ”, сподели в ефира на „ Здравей, България ” министърът на околната среда и водите Нено Димов. И сподели, че локалната власт във всяка община би трябвало да реши кой е най-изгодният за нея вид за съблюдаване на условията.

Министър Димов добави, че има концепция неотговарящите на условията електроуреди и горива въобще да не стигат до пазара и да не могат да се продават.

„ Ще бъде отворен запас от към 115 млн. лв. на Оперативна стратегия „ Околна среда ”, което е извънредно незадоволително за решение на казуса с подмяната на системите за отопление. Средствата ще бъдат фокусирани в няколко общини, където това да се направи пилотно. За идващия програмен интервал ще преговаряме за доста по-сериозен запас, с цел да може всички общини, които имат потребност от финансиране, да бъдат подкрепени ”, сподели още екоминистърът.

Вижте какъв брой тъкмо ще коства подмяната във видеото: 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР