Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме проект на решение за

...
Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме проект на решение за
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в армията с 30% от 1 януари догодина

Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме план на решение за изменение на Закона за защитата и въроръжените сили, с който заплатите на военнослужещите ще скочат с близо 30%. Това го вършим, тъй като неналичието на съответни хонорари е една от главните аргументи за овакантяване на армията. Ако желаеме да имаме модерна войска, не би трябвало да влагаме единствено във въоръжение, само че и в хората. Искам да благодаря на безусловно всички парламентарни групи. Надявам се преди 6 май законодателните промени да се признати и да влязат в действие.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и ръководител на комисията по защита Христо Гаджев.

" Искам да благодаря на всички депутати за това решение ", разгласи от своя страна служебният министър на защитата ген. Атанас Запрянов. " Едно такова решение ще даде мотивация на военнослужещите и ще покаже, че страната се грижи за тях. Това решение ще докара до отлив на рапортите за напусканеи ще увеличи интереса към военната работа ", добави той.  

" По отношение на числеността на мобилизационния запас не мога да приказвам. Това беше повода съвещанието да е закрито ", продължи служебният боен министър. Запасът ни застарява и би трябвало да решим този проблем. Ще мислим за неговото ободряване и подмладяване. Трябва да повишим интереса към военната работа. Може би ще успеем да освежим запаса си и с доброволчество. Този развой продължаваме да го проучваме. Възрастта няма да подвигаме. Нито за кадровата работа в спокойно време, нито за военновременния доклад на нашите жители. Ще преминем към електронен доклад на запаса. Така няма да разкарваме жителите. Оповестяването на запаса ще бъде осъществявано с електронни средства. Тези повиквателни не значат, че привикваме хората в армията. Това е част единствено от военния доклад. Тези хора ще получат предопределение в тези формирования, които през днешния ден Народното събрание утвърди. Предвиждаме поддържане на подготвеност на тези формирования. Не предвиждаме никаква готовност ", безапелационен бе министър Запрянов.

" Дигитализацията на режима за военните окръжия беше част от програмата на предходното държавно управление, само че не видяхме Министерски съвет да внесе подобен законопроект ", съобщи Христо Гаджев. " Относно заплатите се надявам измененията в закона да влзят в действие преди 6 май, поради празника на българската войска. Предвижда се новите хонорари да влязат в действие от 1 януари 2025 година, с цел да могат да бъдат планувани с бюджета за следващата година. Същото важи и за чиновниците на Министерство на вътрешните работи. И двете нараствания се възнамеряват за бюджета за 2025 година и ще излязат към 520 млн. лв.. Началната база за заплата в армията сега е 1 450 лв.. След нарастването от 1 януари следващата година началната заплата би трябвало да стане 2 200 лв., което е доста по-атрактивно. С сътрудниците от военна комисия на място ще се срещнем със обстановката в авиобазата " Граф Игнатиево ", сподели още Христо Гаджев

" Няма подводни камъни в МО. Аз съм в системата и няма нещо, което да ни тормози. Ще надграждаме и ще ускорим процеса на доставка на помощта за Украйна ", приключи ген. Запрянов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР