Всички панди от американски зоопаркове ще се върнат в Китай.

...
Всички панди от американски зоопаркове ще се върнат в Китай.
Коментари Харесай

САЩ остават без панди, Китай поиска всички да се върнат незабавно

Всички панди от американски зоопаркове ще се върнат в Китай. Вашингтонският зоопарк ще се елементарни с Мей Сян, Тян Тян и техното бебе Сяо Ци Цзи със особено празненство. Фестивалът ще продължи 9 дни, а през декември животните ще се насочат към дома си в Китай.

Китай има монопол върху пандите и той не ги продава, а ги дава чартърен, постоянно за стотици хиляди $ годишно. Засега той не желае да продължи договорите с американските зоопаркове и специалистите считат, че това е следващият епизод от " панда-дипломацията ".

Гигантските панди гостуват в Съединени американски щати от времената на нормализацията на връзките сред двете страни след историческото посещаване на президента Ричард Никсън в Китай през 1972 година

Китай нормално изпраща мечките в зоологически градини в дружествени страни като подучване или признателност. Съюз на съветските социалистически републики да вземем за пример получи Пин-Пин през 1957 година, тъй като първи призна комунистически Китай. В Съединени американски щати панди има още в Атланта и Сан Диего, само че и те ще би трябвало да потеглят към дома си. От зоопарка в Мемфис Китай си изтегли двете панди със скандал при започване на тази година. Ле Ле стартира да страда от сърце, а неговата другарка Я Я залиня. Това даде мотив на китайците да заподозрат американците в неприятно отношение към животните. Ветеринари от двете страни потвърдиха, че всичко е наред с пандите, само че напрежението остана.

" Фактът, че всички панди ще бъдат изтеглени от Съединени американски щати в Китай до края на идната година, има несъмнено значение. Китайците работят по проект. Те знаят какво вършат, " разяснява пред " Блумбърг " Елена Сонгстер, професор от калифорнийския Saint Mary’s College и създател на книга за китайската " панда дипломация ".

Източници на организацията в Белия дом настояват, че въпросът за пандите ще бъде издигнат при договарянията с Китай в околните месеци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР