Всички открити басейни, които се намират на територията на Пловдивска

...
Всички открити басейни, които се намират на територията на Пловдивска
Коментари Харесай

Ето какво е състоянието на откритите басейни в Пловдивска област

Всички открити басейни, които се намират на територията на Пловдивска област, са изрядни. Това сочи инспекция на експерти от Районната здравна ревизия /РЗИ/ - Пловдив.

Общият брой на басейните в региона са 60, от които една незначителна част не работят, прецизираха от РЗИ-Пловдив.

По думите на Милена Шокова от дирекция "Обществено здраве " басейните са тествани при започване на сезона, периодичен се правят и изненадващи визити взаимно със експерти от Областната администрация и БЧК.

По последни данни, на база взетите проби, всичко е наред, предстоят добави инспекции с изключение на плануваните, допълниха от РЗИ-Пловдив. Първите инспекции в откритите басейни се организират през второто тримесечие на годината, при започване на сезона.

Отделно самите стопани на водните уреди са длъжни да вършат инспекции на водата на всеки 10 дни и да регистрират всичко в дневник, обясниха от специалистите.

Проверките включват микробиологичен и химичен разбор на водата, като на място се изследва количествата на остатъчния хлор, който в тази ситуация на всички места е в границите на нормата и няма заплаха за здравето на хората. В лаборатория се изследват химичните и биологичните индикатори, посочи Шикова. Проверяват се и препаратите за стерилизация, с които се почиства водата и които би трябвало да се употребяват съгласно напътствията на производителя.

Резултатите от пробите за микробиология и химични индикатори на водата би трябвало да покажат, че няма съществуване на рисковата за здравето бактерия ешерихия коли, че не съдържа амоняк, както и окисляемост, цвят и аромат. По отношение на микробиологичния състав и разминаване с нормативите, може да настъпи дискомфорт на организма, в случай че се погълне такава вода.

При разминаване на химичните индикатори с тези от нормата и в случай че е повече количеството на остатъчния хлор, може да има проблеми с чувствителността на кожата, при което най-уязвими са дребните деца и възрастни, които са с свръхчувствителност към такива препарати. С тези препарати се прави обеззаразяването на водата и се поддържа нейното равнище съгласно инструкциите - те не разрешават да се образуват водорасли.

Според експертите проблеми с откритите басейни няма през последните години, няма и недоволства от страна на плажуващите. Освен чистотата на водата не е установено разминаване с условията и при документите - всички чиновници са с постоянни документи, съобразени са с условията на РЗИ, акцентира инспекторът.

Представителите на БЧК пък ще наблюдават за сигурността в къпалните, само че все още всички открити басейни имат спасители, пунктове за незабавна помощ. Добре са поддържани и прилежащите територии и тоалетните към басейните, допълниха специалистите от РЗИ-Пловдив.

При определяне на нечиста вода басейните ще се затварят. Собствениците им ще би трябвало да ги изпразнят и почистят, след което да показват нова проба. Ако и тя не дава отговор на нормативите, ще им се постановат санкции, като глобата за първо нарушаване е 500 лв., обясниха от РЗИ-Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР