Всички основания в Давос да се лее шампанско са налице.

...
Всички основания в Давос да се лее шампанско са налице.
Коментари Харесай

Твърде хубаво, за да продължи

Всички учредения в Давос да се лее шампанско са налице. Но семената на идната криза евентуално към този момент са посети

© Reuters - За пръв път от световния провал през 2008 година огромните стопански системи порастват в унисон.

- Световната стопанска система е уязвима към бъдещи шокове. Още по тематиката
Давос: Франция прикани за промени в Европейски Съюз, с цел да е конкурентен на Съединени американски щати и Китай

Според Еманюел Макрон разпоредбите на международната стопанска система би трябвало да се премислят
25 яну 2018
Давос: Съединени американски щати предизвестиха, че комерсиалната война занапред стартира

Китай даде обещание да отвори пазарите си, Меркел прикани за данъчни промени в Европа в отговор на тези в Съединени американски щати
24 яну 2018
Тихоокеанското комерсиално партньорство се възражда през март без американците

Новината е огромна победа за японския министър председател Шиндзо Абе
24 яну 2018
Давос: Криптовалутите и блокчейн не могат повече да бъдат пренебрегнати

Финансовите институции са изправени пред сериозна опасност
24 яну 2018
Началото на форума в Давос: Индийският министър председател видя заплаха пред глобализацията

Климатичните промени са главната опасност за планетата, съобщи при откриването Нарендра Моди
23 яну 2018
Европа против Тръмп на Световния стопански конгрес в Давос

Европейските водачи се сплотяват в отбрана на мултикултурализма, преди да дойде американският президент с посланието си " Америка преди всичко "
22 яну 2018

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Колко хубаво е прекомерно хубаво? Това беше въпросът, който обикаляше из швейцарския курорт Давос на тазгодишното издание на Световния стопански конгрес. Всички учредения за шампанско са налице - опасенията от грозното надигане на популизма са затихнали, финансовите пазари се реят високо и даже Доналд Тръмп не може да скапе празненството. Както заключи пред аудиторията в Давос ръководителят на борда на шефовете на капиталовата банка UBS Аксел Вебер, нещата наподобяват жизнерадостно. Твърде жизнерадостно.

Причини за възторг има - съгласно Международния валутен фонд (МВФ) международната стопанска система се радва на " най-широкия и синхронизиран напредък " от осем години насам. Всички мотори - Съединени американски щати, Европа (с изключение на затъващата в Brexit Великобритания), Китай и Индия, пърпорят мощно и решително.

Само че има и пророци, които предсказват, че до момента в който се подвигат тостове, семената на бъдещия трус към този момент покълват. " Този оптимизъм припомня на навечерието на последната финансова рецесия ", предвижда отрезвяващо основният изпълнителен шеф на Barclays Джес Стейли. И напълно не е самичък в черногледството си.

Заедно нагоре

За пръв път от световния провал през 2008 година огромните стопански системи порастват в унисон. Европа, дълго време болният човек на света, в този момент е водач в експанзията. Във Франция президентът Еманюел Макрон съумя да реформира прословутия консервативен трудов кодекс и два дни преди да дойде в Давос, събра във Версай 140 изпълнителни шефове на световни компании, с цел да им каже, че Франция е отворена за бизнес, и да ги притегли с мотото " Изберете Франция ". Испания, дълго време синоним на безработица, е в раздвижване с помощта на мощен експорт. Дори драмата със заплашващата с разединение Каталуния не съумява да дерайлира растежа.

В Съединени американски щати тласъците от времето на Барак Обама укрепват възобновяване, тържищата летят и корпоративна Америка е яхнала вълната на оптимизма поради данъчната промяна на Тръмп и обещанията за понижаване на регулациите. Прогнозата на МВФ е, че тази година данъчният пакет ще натисне газта освен на американския, само че и на световния напредък. Малката детайлност е, че след 2022 година същата тази данъчна промяна ще се трансформира в спирачка, тъй като Съединени американски щати ще би трябвало да мислят по какъв начин да свият зейналия си недостиг.

Китай смекчи страховете, че годините на препускане с двуцифрен напредък ще приключат с твърдо приземяване. Мексико продължава да пораства макар подозренията към ориста на Северноамериканското съглашение за свободна търговия, което Тръмп неотдавна назова " неприятна смешка ". Дори Япония, където стагнацията постоянно е на хоризонта, изненадва прелестно с трайна агресия.

И упованията са, че най-малко тази и идната година удобният цикъл ще продължи. МВФ увеличи прогнозата си за световния напредък освен за 2018 година, само че и за 2019 година (виж графиката). Но дружно с положителните вести основният икономист на МВФ Морис Обстфелд насочва и предизвестие, че " идната криза може да е по-близо, в сравнение с си мислим ".

Какво може да потопи растежа

Под розовите облаци светят червени лампички. Усещането е, че надвисналите геополитически опасности - от евентуален спор със Северна Корея до търговски конфликт сред Съединени американски щати и Китай, не са съответно отразени в цените на финансовите активи. " Фондовите тържища са на исторически връх, а волатилността е на историческо дъно. Това не е устойчива структура ", отбелязва Джес Стейли от Barclays.

Като припомняне за вероятността от разгаряне на комерсиална война през седмицата администрацията на Тръмп наложи мита върху вноса на слънчеви панели - ориентирани главно против Китай - и на перални машини, удрящи най-много по Южна Корея. " Белият дом се трансформира в рисков фактор ", обобщава Андрю Кънингам, икономист от консултантската компания Capital Economics.

Геополитиката не е единствената заплаха, мигаща на икономическия радар. " Самодоволство " беше дума, постоянно произнасяна в Давос. То може да изиграе неприятна смешка както на политиците, отлагащи значими промени поради слънчевата икономическа прогноза, по този начин и на пазарите, надуващи цените на активите. Особено в миг, когато централните банки ще би трябвало да стартират да попиват трилионите долари, евро и йени, излети във финансовата система в последните години. Както означи по време на един от панелите в Давос Хув ван Стеенис от компанията за ръководство на активи Schroders, единствено предходната година са били инжектирани 2 трлн. $. Това са прекалено много лекарства за хубавичко световна стопанска система. И разминаването сред световен напредък от порядъка на 4% и лихвени равнища за епоха на меланхолия няма по какъв начин да продължава дълго. " Ако лихвите се вдигнат даже умерено, до половината от естествените им равнища, ще забележим провал на финансовите пазари ", предизвестява професорът от Harvard University Кенет Рогоф.

Дори този път финансовият провал да не докара до криза, действителната стопанска система има и други ограничавания. Според последния отчет на Световната банка световният напредък, наподобява, е достигнал пика си и демографията, неналичието на вложения, забавянето на растежа на продуктивността и задаващото се парично стягане поставят спирачки на експанзията. Което пък прави международната стопанска система по-уязвима към бъдещи шокове.

В умозаключение - в случай че нещата наподобяват прекомерно хубави, с цел да са истина, може би не са. За всеки случай последвайте съвета на основния изпълнителен шеф на Barclays: " Затегнете коланите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР