Всички около 120 фирми за бързи кредити ще бъдат проверени

...
Всички около 120 фирми за бързи кредити ще бъдат проверени
Коментари Харесай

Фирмите за бързи кредити ще бъдат проверени до края на лятото

Всички към 120 компании за бързи заеми ще бъдат тествани до края на лятото, като има такива, които към този момент са били тествани даже повече от един път. Това съобщи в парламентарната комисия по монополите в сряда ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоян Алипиев.

Първият стадий на инспекциите би трябвало да завърши до половин година, като до момента са тествани половината от компаниите. Алипиев уточни, че компаниите, които се занимават с кредитиране, се ревизират на случаен принцип или въз основа на тъжби.

През 2021 година са осъществени 157 инспекции, 126 през 2022 година Настоящият състав на комисията е направил 426 инспекции, като са наложени 108 акта. Съставени са 33 забранителни акта за прекратяване на нелоялна процедура, наложените наказания са на стойност над 700 000 лв., регистрира Алипиев. Начисляване на такса за експресно разглеждане на документи е измежду установените нарушавания през 2023 година Не са посочени спомагателни такси и Годишният % на разноските (ГПР) надвишава 127%. Констатираните проблеми от КЗП са, че потребителите не схващат какво е ГПР и формулата на изчисляването му.

По думите на омбудсмана Диана Ковачева жалбите от жители били доста, а главните недоволства били за неравноправни клаузи, несъразмерни лихви и показване на неточна преддоговорна информация. Тя посочи, че размерът на дълга, който отпускат тези компании, нараствал в пъти още преди самият контракт да бъде подписан. Според Ковачева са нужни законови регулации за търговците, предлагащи сходен тип кредитиране, защото сега имало произвол. Стотици били жалбите, които получавала омбудсманката.

По думите на Алипиев санкциите за компаниите стигат до 50 хиляди лв., само че нямат нужния резултат, защото има такива, чиято печалбата им е милиони.

Кампания на КЗП е ориентирана към отбрана на икономическите ползи на потребителите, в това число и по повод законосъобразността на събираните такси при предварително погасяване или отвод от контракти за заем, като при зародили основателни подозрения се събират доказателства за използването на нелоялни търговски практики. Преди физическите инспекции на компаниите първо се разглеждали общите условия, по които те давали заемите. По тази линия били тествани единствено 30% от компаниите досега. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР