Всички общински детски градини и училища в град Пловдив са

...
Всички общински детски градини и училища в град Пловдив са
Коментари Харесай

3400 първолаци в Пловдив тръгват на училище

Всички общински детски градини и учебни заведения в град Пловдив са подготвени за откриването на новата образователна година.
В 25 общински учебни заведения през летния интервал бяха осъществени козметични поправки за ободряване на класни стаи и коридори – шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, а в следните учебни заведения са направени по-големи поправки:
- В ОУ „ Д. Талев “ и в СУ „ Цар Симеон Велики “ са ремонтирани покривите на физкултурните салони;
- В ЕГ „ Пловдив “ е ремонтиран основен захранващ тръбопровод и са боядисани 20 спални пространства и 6 занимални в общежитията.
- В НУ „ П. Р. Славейков “ продължи благоустройството на двора – сложени са нови 450 кв. м. щампован бетон.
- В СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ е сменен котелът на отоплителната апаратура.
- В СУ „ Черноризец Храбър “ е изработен спешен ремонт на канализация във физкултурния салон.

Ремонтите са осъществени със средства от запаса за нерегулярни разноски и от учебния бюджет. Срокът за приключването на всички ремонтни действия е съгласуван с началото на образователните занятия и по информация от шефовете не съществуват проблеми за естественото разкриване на образователната година.

В 53-те общински детски градини за новата образователна година все още са записани 10 550 деца. От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2525. Те ще посещават първа възрастова група и са с над 100 повече от първа група през предходната образователна година. Данните от системата за електронно централизирано класиране за банкет показват, че са обезпечени места за всички деца, поискали банкет в детските градина на града.

Всички 52 общински учебни заведения (4 начални, 22 съществени, 1 обединено, 5 профилирани гимназии, 18 междинни учебни заведения и 2 професионални гимназии) ще отворят порти за над 33 000 възпитаници от I до XII клас и към 900 пет и шест годишни деца,
разпределени в 43 подготвителните групи. Седем от групите са целодневни, а 36 са полудневни. Практиката демонстрира, че разкритите благодарение на общината целодневни групи са доста желани от родителите.

От тази година в община Пловдив беше въведено централизирано електронно класиране за банкет в първи клас. То улесни както родителите, по този начин и работата на учебните администрации. Още на първо класиране 94% от децата бяха признати по
първо предпочитание. Анализите на резултатите от въведеното централизирано класиране показват, че посредством него е реализирано и по-оптимално систематизиране на децата сред обособените учебни заведения.

Към момента в общинските учебни заведения с начален стадий на образование (общо 46 начални, съществени и междинни училища) са записани 3400 първокласници. Те са разпределени в 150 паралелки. Чрез въведената електронна система се наблюдава
обсега на всички деца, подлежащи на наложителен банкет в първи клас. Така благодарение на учебните заведения се търси връзка с родителите на некласираните и незаписани деца. Данните сочат, че децата са в чужбина или в други обитаеми места.

През последните години огромните индустриални предприятия в района заделят все по-голям човешки запас и средства за инвестиция в просветителната система с оглед обезпечаване на готови фрагменти. Редица специалности към този момент са по-престижни и по- добре платени, което дава късмет за бързо развиване на дуалната система.

В община Пловдив през образователната 2017/2018 година ще започват нови 4
паралелки в дуална форма на образование:
– в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „ Христо Ботев “ ще се образоват деца в компетентност „ Мебелно произвеждане “ по швейцарската стратегия ДОМИНО – една паралелка след 7 клас и една след 8 клас.
– в Професионална гимназия по механотехника „ Проф. Цветан Лазаров “ ще се образова една паралелка след 7 клас в компетентност „ Приложно програмиране “ и една паралелка след 8 клас в компетентност „ Машини и системи с ЦПУ “ / По стратегия ДОМИНО/.
Три от дуалните паралелките работят по швейцарската стратегия ДОМИНО. Включените в нея учебни заведения дружно с работодателите, които обезпечават практическо образование на учениците, създават по този начин наречените ситуационни проекти. Те на процедура разказват един работен ден на съответна позиция с всички действия и пълномощия, нужни за осъществяването им. После въз основа на това в програмата се залага какво би трябвало да учи младежът, с цел да се оправи с осъществяването на съответните задания. По този метод образованието се реализира като се върви от процедура към доктрина, а не назад, както до момента.И през тази образователна година продължава осъществяването на признатата Общинска просветителна стратегия.

През идната образователна година започват образованието си по метода на Мария Монтесори 10 нови групи във 6 общински детски градини. За първа година в ДГ „ Марица “ стартират образованието си две групи, като за задачата 9 педагози и шефът са
минали 8-месечно образование за придобиване на нужната подготовка.
Проектът „ Иновативни учебни заведения “, реализиран в партньорство със „ Световен учебен конгрес – България “, ще се осъществя към този момент трета поредна година. На 25 октомври следва събитие с интернационално присъединяване - майсторски клас " Класната стая на 21 век - умения, нововъведения, технологии ". В три разнообразни модула ще се прегледат
разнообразни аспекти на качественото обучение и преподаване в подтекста на условията и провокациите пред обществото през XXI в. Ще се споделят положителни практики от одобрени новаторски учебни заведения.

Програмата за цифровизация, която цели въвеждането на осведомителните и информационни технологии в системата на учебното обучение, към този момент е в ход. До края на годината следва образованието на 174 учители от 13 учебни заведения за използване на „ облачните технологии “ в просветителния развой.

През тази година Община Пловдив отпусна 200 000 лв. за планиране и
създаване на нови детски площадки в общинските детски градини. С тези средства
бяха построени и актуализирани 53 площадки в 31 детски градини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР