Всички образователни институции да спрат работа за един месец и

...
Всички образователни институции да спрат работа за един месец и
Коментари Харесай

Питат учителите: Пауза за месец и учене през лятото, за или ...

Всички просветителни институции да спрат работа за един месец и образователното време да бъде наваксано през лятото, след края на изключителното състояние. Или пък да се удължи образователната година поради по-ниската успеваемост на образованието от разстояние в електронна среда. Това са два от трите вероятни отговора в анкета до учителите, която пусна тази заран профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “. Третата алтернатива е да педагозите да се разгласят срещу удължение на образователното време с претекст „ за какво тогава извършихме този голям труд и сега продължаваме да работим по 12 часа?! “.

Позицията на синдиката е да не се възнамерява удължение на образователната година, а идната да стартира на 15 септември.

В допитването „ Денят на учителя “ профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ изследва натоварването в гилдията при онлайн режим на преподаване. Учителите би трябвало да посочат по какъв брой часа дневно са ангажирани – 5, 8, сред 10 и 12 или повече. Иска се преценката им дали качеството на образование е съизмеримо с подготовката при присъствени занятия или е по-ниско. Питат ги и в кой от двата режима се усещат по-уморени, както и дали и от кой момент преподават нови познания онлайн.

Освен позицията им по отношение на образователното време, анкетата цели да изведе настройките и във връзка с националното външно оценяване в 4. клас. Учителите би трябвало да посочат дали смятат за по-обективно оценяването на педагога, който познава работата през цялата образователна година, или пък посредством външно оценяване, каквото съставлява дребната матура. Има и алтернатива, съгласно която НВО в 4. клас въобще не се постанова – това е позицията от много време на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

След изчерпателен разбор на актуалната обстановка към днешна дата профсъюзът желае да отпадне наложителното НВО в 4. клас, а просветителните институции да го проведат по лична преценка. Това мнение съответствува и с позицията на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Както „ Марица “ писа, той също прикани НВО в 4., а и в 10. клас, да е не е наложително и да се организира без оценка – единствено за ориентир по какъв начин се оправят учениците и какви пропуски имат.

Относно националното външно оценяване на десетокласниците, профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ е на мнение, че въвеждането му би трябвало да се отсрочи за следващата година, откакто бе анулирано и предходната пролет поради пандемията, като учебните заведения имат опция да го апробират по лична преценка. Изпитът на седмокласниците пък да съдържа материал, който е преподаден на всички.

В позицията се упорства също учителите, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички разновидности от отдалеченото образование, да получат цялостните си трудови хонорари. На тях и на шефовете да се издължат всички заплащания по народен, общински и институционален групов трудов контракт, в това число за лекторски часове и представително облекло.

Междувременно допитване в гилдията прави и МОН, като събира оферти по какъв начин да бъде понижена административната тежест. В изследванията за равнището на бърнаут в системата то бе посочено като водещ фактор от педагозите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР