Всички обичат да колекционират красиви неща. Богатите трупат скъпи лимузини

...
Всички обичат да колекционират красиви неща. Богатите трупат скъпи лимузини
Коментари Харесай

Фермер колекционира планински върхове

Всички обичат да колекционират красиви неща. Богатите натрупат скъпи лимузини и диаманти, сиромаси събират картички с места, на които в никакъв случай няма да бъдат. А българинът Ивалин Цеков колекционира планински върхове. Вече е изкачил всички наши скалисти първенци и в този момент катери балканските, европейските и международните колоси.
 s07-ivalin_kostenci1  s07-ivalin_kostenci  s07-ivalin_elbrus  s07-ivalin_afrika
„ Изкачването на всеки връх е голямо премеждие, минутите горе измежду облаците са допир с вечността! ”, споделя планинарят. А когато се спусне от каменните великани на земята Ивалин се връща към грижите си на фермер, който всеки ден би трябвало да се бори за хляба. Планината с устремените й към небето върхове и загадъчни усои влезнала в живота на Ивалин още в детските му години, признава той. Къщите на родното му берковско село Костенци са посяти на два хълма в Предбалкана и от тях като на длан се виждат върховете Ком, Тодорини кукли, Копрен и Миджур. „ От дребен съм измежду горите – лете по поляните, цялостни с плодове и билки, а зимно време – със ски по височините ”, споделя 57 годишният през днешния ден мъж. Първият си връх – Ком, над Берковица той изкачил още в ученическите години, а през 1983 година като студент стъпил и на Мусала.

„ Върховете са нещо доста по-ценно и непреходно от всичко друго! ”, изяснява заниманието си планинарят. През последните десетилетия Ивалин Цеков се е качил и спуснал със ски от всичките осем планински първенци високи над 2000 метра у нас – Мусала, Вихрен, Ботев, Черни връх, Перелик, Руен, Радомир и Гоцев връх. „ Преживяването е ужасно, човек се усеща хем мощен и победител, хем оскъдна прашинка от природата ”, споделя той. След като завършил с българските върхове балканджията насочил взор към планините в прилежащите и далечни страни. За да пътува след фантазиите си обаче, планинарят месеци наред копае, сади и събира плодове във фермата си за ягоди в Костенци.

„ Учих за инженер, даже след университета работих в Научно-изследователския бранш на МЕИ, само че започнаха измененията и с научна работа човек нямаше по какъв начин да живее. Почнах търговия с ягоди от родния ми край, видях, че се печели и взех решение самичък да се заема с развъждане на плодове! ”, споделя фермерът. През пролетта и лятото работи крепко, а зимно време обикаля планините у нас и чужбина. „ Серията ми балкански първенци е съвсем към финала си! ”, гордее се Цеков. В сбирката на достиженията му към този момент са поставени фотосите му на Мусала (България), Митикас – Олимп (Гърция), Голем транспортен съд (Македония), Миджур (Сърбия), Боботов кук (Черна гора), Джеравица (Косово) и Триглав (Словения). Остава му да се качи на връх Динара (1810 м.) в Хърватска, Босански маглич (2386 м.) в Босна и Молдовяну (2544 м.) в Румъния.

Паралелно с експедициите си из Балканите стяга пътувания и за третата си планинска сбирка – на алпийските първенци. Досега е изкачил Цугшпице (2962 м.) в Германия и Гросглокнер (3798 м.) в Австрия. Смята още това лято да завърши серията като стигне и до Дьофур (4634 м.) на границата сред Швейцария и Италия и френско-италианския Монблан (4810 м.) – границата сред двете страни минава през най-високата му точка. „ Изкачването не е мъчно! Трябват физически благоприятни условия малко над междинните и тренинг, несъмнено! ”, споделя планинарят. От години той се занимава и със спорта ски рали и това му оказва помощ доста в пътешествията из планините. Най-важното обаче е човек да има търпимост към високото и упоритостта да върви напред и с малко въздух в гърдите. Горе, измежду облаците, крачките стават все по-трудни, а почивките са на всеки метър, споделя Ивалин. Сред бисерите в скалистите сбирки на българския инженер са и част от върховете в по този начин наречената „ Корона на света ” –седемте континентални първенци. Той към този момент е изкачил Аконкагуа (6962 м.) в Южна Америка и Елбрус (5642 м.) в Европа, а през февруари се върна от африканския исполин Килиманджаро. „ За пет дни преминахме през джунгла, тропически шубраци и планински сипеи и през три сезона – лято, пролет и зима. Стигнахме до най-високия връх Ухуру пийк – 5895 м. Връчиха ни златен документ! ”, споделя Цеков. На всеки изкачен връх фермерът от Берковско развява българското знаме и се снима за спомен. Това лято Ивалин възнамерява да стъпи и на връх Маккинли в Аляска.

Планинарството и земеделието имат доста общо – ставаш част от природата и постигаш триумфите си с доста труд ”, декларира фермерът от балканското село Костенци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР