Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона,

...
Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона,
Коментари Харесай

Най-красивите увивни цветя за градината и дома

Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона, чувството да си обкръжен с цветове и мирис е прелестно. Сред многообразието от цветя, дано не забравяме увивните и катерливи растения – те дават доста благоприятни условия за оформяне на пространствата във височина, украсявайки го в разнообразни цветове и форми. Градината несъмнено дава повече благоприятни условия – арки, огради, зидове, мрежи, асми, даже дървета, само че и на балкона може сполучливо да отгледате увивно цвете с не доста старания.

Тук желаеме да ви дадем някои хрумвания за това какви увивни цветя да насадите. Всяко от тях може да намерите в профилираните магазини, където да ви дадат подробни инструкции за развъждането му. Цветята може да засадите от семенца или подготвен разсад. Разгледайте нашите хрумвания за летни катерливи цветя – всички те се сеят през април, доникъде на май.


Пасифлора

Красивото “Цвете на пристрастеността ” е топлолюбиво растение с изумителни и ароматни цветове. Наречена е по този начин от испанците в чест на Страстите Христови. Всяка част на растението е наречена дневно от Страстната седмица. Захваща се за сводове, арки, структури, стени и огради. Любимото й ревю е южното. Тя е извънредно светлолюбива, а позиционирането и по отношение на слънцето е от изключително значимо значение за цъфтежа, която е от май до септември. Поливайте щедро и пръскайте листенцата й с вода през летния сезон, пасифлората обожава влагата. През есента се прибира да презимува на закрито.


Дипладения (мандевила)

Дипладения произлиза от Южна Бразилия. Тя пораства бързо, доближава дължина 5 м, а нежните й ароматни цветове са в жълт, бял, розов и червен цвят. Цъфти цяло лято – от юни до септември. Обича светли места и полусенчести места, не я излагайте на директни слънчеви лъчи, с цел да не се деформират листата й. Не прекалявайте и с поливането. Презимува на закрито, а през февруари се подрязва ниско, с цел да израсте щедро през пролетта.

Вигна каракала

Произхожда от Южна Америка. Цветовете й, най-често в преливащо бяло и лилаво, пръскат луксозен, упоителен мирис. Цъфти от юни до септември. Стъблото доближава дължина до 7 м и се развива доста бързо, захващайки се за всичко по пътя си. За да цъфти по-обилно, се предлага да се прищипят цветовете на младите леторасли. Дали в градината или на терасата, засейте я в пропусклива почва и поставете саксията на слънчево място – най-добре с източно или южно ревю. Поливайте умерено. Имайте поради, че Вигна е медоносно растение и събира пчеличките с цветовете си. През октомври – ноември я подрежете и приберете за зимата.

Пандореа

Жасминовидната Пандореа е тропическа хубавица с ароматни цветове. Стъблото и доближава до 6 м дължина. Обича слънчеви места и пропускливи почви. Подходяща е и за градина, и за балкона. От разсад се сади през април –май, а цъфти от юни до септември. Издържа на захлаждане до към минус 5 градуса, по тази причина би трябвало да презимува на закрито. Ако е засадена напряко в градината и живеете в регион с по-мек климат, може да я покриете със плява, листа и други материали, с цел да ме измръзне.

Клематис (повет)

Ето един прелестен влечащ шубрак, който, в случай че полагате подобаващи грижи, ще краси градината 20-30 години. Обича слънчеви, само че не прекомерно горещи места и плодородна рохкава почва. Мястото би трябвало да бъде добре определено, тъй като не обича да бъде локален. Особеното е, че корените му не е добре да се прегряват, по тази причина засадете ниски цветя към него. Повечето сортове цъфтят от Май до Септември в разнообразни нюанси на бяло, синьо, розово, виолетово. Клематис е студоустойчив, само че би трябвало да се пази от задържане на вода към корените през студените месеци.

Полигонум

Ако желаете нежно увивно цвете с ефирни цветове, тове е Полигонум. Неговите цветове са дребни, бели и многочислени, листенцата също са дребни и нежни. Растението пораства бързо, цъфти от май до края на септември, а при по-топло време и през октомври. Обича слънце и по- щедро поливане през лятото. Много уместно за балкона, а тъй като е студоустойчиво - и за градина. Все отново до момента в който е още мъничко, го отглеждайте в саксия и го приберете през зимата.

Тунбергия

Популярно пълзящо цвете, което произлиза от Африка. Най-известни са сортовете тунбергия с жълти и оранжеви цветове с черна среда, прилична на оченце, по тази причина носи името „ Чернооката Сюзан ”. Има и сортове, които са без това оче и цъфтят в бели, сини, червени цветове. Тунбергия вирее най-добре на слънчеви, заветни места и богата почва. Обича повече вода, само че внимавайте да не се задържа, с цел да не загният корените. Цъфти от Юни до Септември. Тя не е студоустойчива и в случай че желаете да бъде многогодишна, приберете я, с цел да презимува.

Хидрангеа (хортензия)

Пълзящата хидрангеа е част от огромното семейство на хортензиите. Произхожда от Източна Азия и в нашата страна е студоустойчива и листопадна. Поради това и обстоятелството, че прави изобилна листна маса и огромни цветове, Хидрангея е по-подходяща за градина, в сравнение с за балкон. Цъфти от юни до октомври с огромни и красиви бели съцветия от нежни бели цветове. Вирее добре и на слънце, и на сянка. В първите една-две години не се развива бързо. Докато е още дребна, би трябвало да й осигурите подпорка за растежа.

Жасмин

Кой не харесва неговото благоухание? Жасминът произлиза от Източна Азия и цъфти в бели и жълти цветове от юни чак до октомври. Развива се мощно и устоя на мраз, по тази причина е подобаващ за градина ( през първата година въпреки всичко не рискувайте, засейте го в саксия и го приберете). Засадете жасмин на слънчево място и го подрязвайте наесен, откакто прецъфти. Той може да доближи 3 м височина и е подобаващ да го пуснете по стена.

Лоницера (Орлов нокът)

Благоухайната лоницера произлиза от Източна Азия и се отличава с красивите си съцветията от дълги тръбести цветове. Тя цъфти щедро и дълготрайно през цялото лято. Засадете я на плодородни почви, на сянка и полусянка. Развива се бързо и се разклонява във всички направления, по тази причина й осигурете подпори за клончетата. В края на цъфтежа я подкастрете и оформете още веднъж клонките й. Лоницера е зимоустойчива и подобаваща най-много за градината.

Вистерия (Глициния)

Помните ли Wisteria Lane oт сериала „ Отчаяни съпруги’? Сценаристите са кръстили улицата точно на това цвете. Вистерия е луксозна и ефектна хубавица, която цъфти през май и юни с ароматни гроздовидни съцветия в наследник, лилав, розов и бял цвят. Студоустойчива е и е подобаваща единствено за градина. Засадете я на слънчево или полуслънчево място от готово растение, в случай че е от семенце, ще чакате да цъфне няколко години. През първата година не се подрязва, с цел да се развие повече, а по-късно може да я оформяте по ваше предпочитание.


Рози

Не забравяйте за царицата на цветята – розата. Катерливите рози са в разнообразие от цветове и сортове и цъфтят цяло лято. Някои са със мощен мирис, други с тънък, с по-едри или по-дребни цветове, само че едно е несъмнено – всички до една са красиви. Когато садите розите, е значимо да извършите задоволително огромна ямка, с цел да побере корените, а самите корени леко да подрежете. Внимавайте да не затрупате с почва кореновата шийка. Не ги поливайте постоянно и по-малко, а 1-2 пъти седмично, само че щедро, с цел да стигне водата до дълбоките корени. При пролетната резитба оставете главното стъбълце и подрежете страничните разклонения на равнище 2-3 пъпки, като остраните изцяло заболели и измръзнали (почернели) клончета.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР