Всички обичаме пролетта, но едно от най-неприятните неща, които я

...
Всички обичаме пролетта, но едно от най-неприятните неща, които я
Коментари Харесай

Как да се предпазим от мълния: Седем полезни съвета

Всички обичаме пролетта, само че едно от най-неприятните неща, които я съпровождат, са бурите. Проливните дъждове не са изключение и у нас и постоянно ни карат да се усещаме все едно се намираме в някоя тропическа страна.

Факт е, че съществуването на дъжд е обичано събитие на някои хора, само че даже те не се радват на гръмотевични стихии и градушка, които за жал неизбежно съпровождат дъждовете напролет и есента.

Какво съставляват те и по какъв начин да се предпазим от тях? Отговорите на тези въпроси ще намерите в идващите редове:

Какво съставляват гръмотевичните стихии?

Една гръмотевична стихия се класифицира като мощна, когато съдържа огромна – най-малко 2.5 см. градушка и/или бурни ветрове . Ако чувате гръмотевици, значи сте задоволително близо, с цел да бъдете наранени от мълнии .

Мълнията може да удари на разстояние до 16 километр преди или след бурята. Гръмотевичните стихии могат да се появят независимо или в композиция с други "екстри ". Типичната гръмотевична стихия заема огромен периметър и провокира проливни дъждове в продължение на 30 минути до един час.

Защо има гръмотевични стихии?

Когато топъл мокър въздух се срещне със леден и изсъхнал въздух, топлият въздух се издига, водните пари се кондензират във въздуха и образуват облак.

При кондензацията на водните пари се отделя топлота, която е тип сила. Голяма част от силата на гръмотевичната стихия идва от процеса на кондензация, при който се образуват гръмотевичните облаци.

Защо би трябвало да се подготвим авансово?

Гръмотевичните стихии са доста постоянно срещани през пролетните и летните месеци в редица страни от нашата географска широчина, като всяка година има най-малко няколко дни с гръмотевични стихии.

Гръмотевичните стихии могат да бъдат извънредно разрушителни и да провокират мълнии, градушка, мощни ветрове и неочаквани наводнения.

Това ги прави и извънредно рискови, изключително в случай че се намирате навън пространство. Затова е хубаво да се информирате за настоящите метеорологични условия.

7 съвета какво да извършите, в случай че се намирате навън ще намерите в нашата изложба:

В някои случаи обаче даже да се намирате на закрито, е допустимо да е налице заплаха за вас и близките. Някои остарели здания не имат гръмоотвод, който да ни защищити.

Какво да вършим, когато се намираме в автомобил или на закрито?

Вижте в нашата изложба:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР