Всички обичаме май. Пролет, свежо, зелено, тук-там слънце през облаците

...
Всички обичаме май. Пролет, свежо, зелено, тук-там слънце през облаците
Коментари Харесай

Май месец идва с цели 3 празника и много почивни дни

Всички обичаме май. Пролет, свежо, зелено, на места слънце през облаците и дъжда и най-много месец на празници и повече почивни дни. През май има цели три публични празника - Денят на труда, Гергьовден и Денят на българската култура и просвета.

Защо тези дати са публични празници, в кои дни се падат те през 2023 година и по какъв начин можем да ги комбинираме за една по-дълга отмора? На тези въпроси даваме отговори тук.

На първо време - по кое време почиваме през май 2023-та? У нас тази година почивни са 1 май (понеделник), 8 май (понеделник) и 24 май (сряда).

1 май публично се назовава Ден на труда и интернационалната работническа взаимност и е обвързван с работническите придвижвания през XIX век, зародили като опит за напън от страна на наетите за повече обществени права. Работническото придвижване се празнува точно на 1 май, тъй като на тази дата през 1886 година се организира огромна стачка в Съединени американски щати с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

Освен у нас, 1 май е формален празник и в много други страни - Германия, Австрия, Сърбия, Турция, Русия. В самите Съединени американски щати обаче Денят на труда е през септември.

В България празникът се празнува публично от 1945 година, а след измененията през 1989 година е непокътнат като празник и неработен ден.

Тази година 1 май е понеделник и най-малкото дава опция за прелестен, дълъг тридневен уикенд.

Хората с повече проекти - да вземем за пример за разходка до Гърция или екскурзия до по-далеч, могат да си пуснат отпуск в седмицата по-късно и да комбинират 1 май със идващия празник - Гергьовден.

Свети Георги Победоносец се свързва с добродетели като смелост и храброст, а и самият той е бил боец в Римската империя. Затова и 6 май - когато Българската православна черква празнува светеца, е разгласен и за Ден на храбростта и на Българската войска още през 1880 година По времето на социализма за празник на армията е първо 9 септември, а по-късно - 23 септември.

6 май е възобновен като Ден на храбростта и празник на армията през 1993 година

През 2023 година 6 май е в неработен ден - събота, което значи, че празникът ще бъде обезщетен с различен неработен ден - понеделник, 8 май.

Така или можем да се радваме на два дълги уикенда един след различен, или да си пуснем 4 дни отпуск - от вторник, 2 май, до петък, 5 май, в това число, и по този начин да се насладим на цели 10 почивни дни.

Както нормално по това време на годината е най-добре да не вършиме опити да съобразите почивката с прогнозата за времето, в случай че планирате да попътувате из България, напомнят от webcafe.bg. Дългосрочната прогноза постоянно е обезкуражаваща - понастоящем да вземем за пример е за дъжд до 5 май, само че всички знаем, че през този месец това може да се промени във всеки един миг.

Следващата порция почивни дни е към 24 май.

Денят на светите братя Кирил и Методий се празнува у нас под някаква форма още от Възраждането, а след много исторически и идеологически обрати и разногласия сега формалното му наименование е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

24 май през 2023 година се пада в сряда и е почивен. Преди обаче да решите да го обедините с останалите дни от тази седмица - да вземем за пример от сряда, 24 май, до неделя, 28 май, имайте поради, че последният ден от миналата седмица - 19 май, както и 23 и 25 май са неучебни, само че не и почивни за работещите.

Или с други думи, това е времето, което фамилиите с деца могат да изберат за няколкодневна почивка, а не постоянно е прелестно да си на отмора в сходна компания.

Във всички случаи месец май дава голям брой благоприятни условия за отмора - била тя за пътешестване, или за отделяне от работа и превръщане внимание на околните и самите себе си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР