Всички обичаме истории за хора, които са имали голяма мечта,

...
Всички обичаме истории за хора, които са имали голяма мечта,
Коментари Харесай

Можем ли да мечтаем като общност? Няколко „скандални“ идеи за България

Всички обичаме истории за хора, които са имали огромна фантазия, борили са се за нея и са съумели. Знаем, че животът без фантазии е просто битие. Същото важи и за обществата. Като персони, ние българите прелестно знаем какво желаеме от живота си. Това, което сме не запомнили, е по какъв начин да мечтаем като общественост.

 

Текстът на Начо Стригулев е част от .  

 

Онлайн достъпът до цялото наличие на списанието е  

 

От Ньойския контракт (1919 г.) насам не сме имали огромна национална фантазия. Да, искахме “да се върнем в Европа ” и това някак ни се случи с участието в Европейски Съюз. И в този момент какво? Чували ли сте някой политик или друга социална персона да формулира ясна и мотивираща цел за България и българите? Членство в Шенген? Добре, само че кой въобще се вълнува от това?

Борба с корупцията и правосъдна промяна? Това не може да бъде фантазия, тъй като е нужда. Влизане в Еврозоната? Чудесно достижение за страната, само че какъв брой хора се усещат окрилени от вероятността да заплащат сметките си в евро след няколко години?

 

Мечтите по дифолт би трябвало да бъдат без предварителни условия. За да имат късмет да станат действителност, трябва да бъдат ясно дефинирани и да имат потребност от период и проект за деяние.

Затова в идващите редове ще вляза в ролята на “адвокат на дявола ” и ще подредя къс лист от амбициозни цели, които бихме могли да си сложим като общественост, със периоди и обосновка. Естествено тези цели изискват воля за осъществяването им, както и пари. Последното не би трябвало да е проблем за страна с ресурсите на членка на Европейски Съюз.

 

Синтезна електростанция (2050 г.)

Дългосрочна цел на България може да е създаване на една от първите електростанции, произвеждащи електричество посредством нуклеарен синтез. Това ще обезпечи на страната източник на чиста и безвредна сила и ще я трансформира в “играч ” в тази безспорна технология на бъдещето. България има всички предпоставки за това, в това число опит в нуклеарната сила, готови учени и инженери, както и Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките. Преди всичко обаче, посредством Европейски Съюз и Евратом (Европейската общественост за атомна енергия), България взе участие в огромния интернационален план ITER, чиято цел е да реализира самоподдържащ се нуклеарен синтез. Реакторът ще проработи през 2035 година, а прототипът на комерсиален синтезен реактор ще стане действителност до 2044 година Освен всичко друго злощастната “площадка в Белене ” (ако към момента е свободна) може най-сетне да получи предопределение, което да провокира положителни асоциации.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР