Всички обичаме да гледаме телевизия, особено през зимата, когато се

...
Всички обичаме да гледаме телевизия, особено през зимата, когато се
Коментари Харесай

Как да гледаме телевизия по-здравословно

Всички обичаме да гледаме телевизия, изключително през зимата, когато се постанова по-дълго да стоим вкъщи. Но по този начин обичаните ни тв приемници не са най-подходящите уреди за поддържане на физическото здраве. Дългите часове, прекарани пред екрана, могат съществено да натоварят гърба, шията и очите и да доведат до болки и дискомфорт.

В идващите редове ще откриете 10 съвета за по-здравословно гледане на телевизия. Това са рекомендации на експерти физиотерапевти, които сигурно ще създадат времето ви за отмора доста по-приятно.
Разположете тв приемника вярно
Много хора провеждат обзавеждането съгласно тв приемника. И това в действителност е вярно. Подредете дивана и/или фотьойлите по този начин, че да бъдат тъкмо пред тв приемника и да е на височината на очите или малко по-ниско. Не забравяйте да ги разположите задоволително надалеч от него.
Не гледайте телевизия, до момента в който сте в леглото
Много хора обичат да гледат телевизия в леглото си. Не го правете – това елементарно може да ви донесе болки във врата или гърба.
Седете вярно
Не легнали, а седнали – това е вярната позиция за гледане на телевизия. Седнете на дивана или фотьойла по този начин, че гърбът ви да е добре подпрян на облегалката. Не се свличайте напред по седалката, с цел да не огъвате гръбнака си в долната му част. Погрижете се да не седите дълго време на мек диван или пуф.
 а Осигурете опора за кръста
За да се погрижите още по-добре за кръста си, имате потребност от така наречен лумбална опора. За задачата навийте забрадка на руло, сложете я зад кръста си и се облегнете на нея.
Поддържайте изправена стойка
Избягвайте странични пози, като да вземем за пример да лежите на възглавница встрани, с килнат врат. Това ще натовари шията ви и резултатът може да е мъчителен.
Сменяйте мястото
Ако филмът е дълъг или смятате да прекарате цялостен следобяд пред тв приемника, погрижете се да сменяте мястото, на което седите. Редувайте дивана, фотьойла, стола и пода.
 а Раздвижвайте се
Превърнете времето за реклами във време за придвижване. Станете, разтегнете се леко, разходете се, сменете позицията на тялото.
Светнете лампата
Не гледайте екрана в изцяло мрачно помещение – с времето това ще повреди очите ви. Ако мощната светлина ви нервира, просто намалете осветлението.
Позиции за специфични случаи
Ако страдате от ишиас или болки в долната част на кръста, не сядайте/лягайте на дивана с изпънати крайници пред себе си.
 а Внимавайте с храната и напитките
Колкото и да е изкушаващо да седнете пред тв приемника с няколко чинии храна и бутилка вино, не го правете. Докато гледате, елементарно ще се увлечете и ще изядете и изпиете всичко, което сте наредили пред себе си. Така че просто взимайте питиета и леко похапване в дребни количества.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР