Всички новообразувани дела вече са само електронни. Новата единна информационна

...
Всички новообразувани дела вече са само електронни. Новата единна информационна
Коментари Харесай

Как работи новата Единна информационна система за съдилищата?

Всички новообразувани каузи към този момент са единствено електронни. Новата единна осведомителна система проработи във всички 153 съдилища в цялата страна. Всички системи са обединени в обща платформа и към този момент близо 2000 съдии имат цялостен достъп до делата сега, когато те им бъдат разпределени.

Как работи новата единна иформационна система на съдилищата показва ръководителят на пловдивския областен съд.

" Дори и сега аз мога да осъществям активност в съда в Пловдив и да работя в програмата ", споделя Иван Калибацев, ръководител на Районен съд Пловдив.

Така Калибацев, който физически се намира в постройката на Висшия правосъден съвет, видя, че при започване на работния ден са постъпили две искови молби, по които са формирани две нови каузи. Той като ръководител на съда незабавно е получил задачата да ги разпредели, посредством функционалността за инцидентно разпределение.

С няколко поредни стъпки ръководителят на съда дефинира вида на делото и пристъпи към неговото инцидентно систематизиране на правосъден състав.

Калибацев удостовери избора с електронния си автограф и от този миг определеният правосъден състав към този момент има цялостен достъп до делото и би трябвало да стартира работа по него.

" Ползата е и в това, че всяко едно деяние на съдията може да бъде налично незабавно през Единния портал до всяка една страна по делото, която се е записала. Тоест не е нужно даже да отидете в съда, с цел да извършите информация ", изяснява още Калибацев.

Достъпът до самата единна осведомителна система на съдилищата е единствено длъжностен. Електронните услуги за жители и юристи следва да бъдат въведени посредством надграждането на Единния портал за електронно правораздаване.

" От самото иницииране на документ, с който е сезиран един съд до приключването на решение, респективно с присъда или с различен акт на съда на трета инстанция по електронен път ", изяснява Гергана Мутафова, член на Висш съдебен съвет.

След надграждането на портала за електронно правораздаване ще може да се гледат каузи и отдалечено посредством видеоконферетна връзка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР