Всички ние сме склонни да гледаме на тревожността като на

...
Всички ние сме склонни да гледаме на тревожността като на
Коментари Харесай

Как да превърнете тревожността в суперсила

Всички ние сме склонни да гледаме на тревогата като на нещо неприятно. Няма спор, че тя може да има негативно влияние. Клиничните тревожни разстройства могат да бъдат изтощителни и парализирани, само че както мнозина от нас откриха по време на пандемията, даже най-обикновеното всекидневно безпокойствие е много неприятно.

Ако обаче тревогата ни носи единствено неприятности, то за какво не сме се отървали от това възприятие при нашата еволюция? Причината е, че тревогата в действителност има и позитиви (дори в актуалният свят, където не ни се постанова непрекъснато да се крием и да бягаме от хищници). Науката демонстрира, че безпокойството оказва помощ на хората да вземат рационални защитни ограничения, да бъдат по-благодарни за хубавите неща в живота и даже да имат по-добра памет.

Ключът към тези изгоди минава през управлението на „ количеството “ тревога и метода, по който реагирате на нея. Хроничният стрес постепенно и последователно убива (като той изцежда живота ви от благополучие доста преди съдбовния край), само че точното количество стрес, ориентирано по верния метод, може да ви даде суперсили.

Тревожността може да бъде суперсила

Поне това твърди неврологът от Нюйоркския университет Уенди Сузуки в своята книга „ Good Anxiety “. В скорошно изявление за Greater Good Science Center Сузуки изяснява, че тревогата може да бъде превърната в суперсила.

За задачата обаче би трябвало да поставите нещата под надзор. Хората, които имат съществени проблеми с тревогата, би трябвало да потърсят професионална помощ, а останалите би трябвало да научат техники за надзор – от дълбоко дишане до по-чести извършения и придвижване. Тези техники могат да понижат интензитета на безпокойството, откакто то премине избрана граница. След като тревогата бъде нормализирана на управляемо, въпреки и не изключително прелестно равнище, Сузуки упорства, че тя може да се трансформира в суперсила.

Сузуки приказва за „ суперсилата на продуктивността “, която можете да употребявате, в случай че просто се вгледате деликатно в действителното наличие на вашите терзания. „ Едно от най-често срещаните проявления на тревогата е оня „ ами в случай че “ лист, който всеки от нас има в главата си: „ Ами в случай че с разболея от коронавирус? “, „ Ами в случай че не изкарам отличен? “, „ Ами в случай че забравя…? “ и тн. Суперсилата идва от превръщането на този създаващ тревога лист в лист със задания, които би трябвало да разрешите “, изяснява тя.

Тревожите се за иден изпит? Прегледайте материала, който намирате за най-труден за схващане. Безпокоите се за план в работата? Потърсете съвет от ваш сътрудник, който има опит с сходни задания.

„ Не съм срещала обстановка, при която този метод да не работи “, твърди Сузуки. Най-доброто в тази ситуация е, че той употребява силата, която нормално пропилявате в терзания и я насочва към градивни дейности.

„ Добрата тревога е потреблението на силата, провокирана от тревогата, за приключване на някаква работа. Тревожността е сигнален сигнал, които ви споделя, че би трябвало да извършите нещо, било то да се подготвите по-добре за тест или да се консултирате с финансов специалист, в случай че обмисляте някаква инвестиция. Предприемането на деяние ви оказва помощ да се освободите от това възприятие на тревога и да станете по-продуктивни “, безапелационна е тя.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР