Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче?

...
Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче?
Коментари Харесай

Младежи превземат най-сенчестата улица в Кючука

Всички ние доста обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? " Марица " реши да ревизира, като стартира от най-важното - хората и улиците на този древен град. Наш екип ще ви гостува, с цел да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем дружно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

„ Георги Кондолов “ е една от най-оживените улици в „ Кючук Париж “. Тя стартира от Алеята на писмеността на бул. " Македония " и свършва чак до парк " Студенец ", наоколо до Коматевския възел. Още първоначално вършат усещане двете нови кооперации, които към момента се строят. Тази, която е до кръстовището с ул. " Димитър Талев ", има по-завършен тип, само че към момента е без новодомци. От през вчерашния ден обаче в партерния <210> етаж отвори порти магазин за обувки, който незабавно се трансформира в квартална атракция. В правата от него до " Македония " компания му вършат още най-малко десетина обекта - заведение за бързо хранене, дюкяни за авточасти, облекла, парфюми, зоомагазин, ортодонт, фризьорски салон. Има обаче и търговци, които не устоят на казуса с неналичието тук-там за паркиране и се изнасят след няколко месеца. Така напълно неотдавна хлопнали кепенци магазин за хранителни артикули и салон за хубост. Сега на витрините им са залепени табели, че се дават чартърен.

Ако някой минава за първи път по " Г. Кондолов ", ще му направи усещане какъв брой доста майки с колички, малчугани и младежи ще срещне. Стълпотворението от младежи евентуално се дължи на двата огромни парка и близкото учебно заведение. Дългият горист тротоар край павираната улица води до „ Малкия парк “ или „ Парка на Васила “. Така живеещите в близост назовават красивата градина, ситуирана против двора на някогашната гимназия " Васил Коларов ", която през днешния ден носи името СУ „ Св. Константин Кирил-Философ “. „ Не ми би трябвало разходка по ул. „ Иван Вазов “, тъй като тук сянката е по-дебела, тротоарите са по-широки и е по-уютно. Вместо чинари си имаме акации и хубостта е несравнима. На минутка от тук е дребният парк. Елате да видите какъв брой е зелено и цялостно с деца “, усмихва се Мая. Вчера тя за следващ път бе избрала този маршрут, с цел да стигне до детската кухня, която се намира малко по-долу по улицата.

А самият парк посреща гостите си с няколко заградени площадки за игра, катерушки вид фитнес уреди, две специфични стени за изобразяване на графити, чешмичка, доста пейки, дъгообразно завършени градинки и почистени бетонни пътечки.

„ Тук е доста поддържано, към този момент трети път садят цветя, постоянно косят тревата и от общината отлично се грижат за положителния тип на мястото “, споделя дядо Коста, сочейки служащ в оранжев гащеризон, който събира окапалите листа.

„ Идвам на фитнес площадката към този момент 2 години, с цел да упражнявам на лостовете. Това са най-хубавите уреди в региона. Аз и приятелите ми се приготвяме тук, а след това вършим междусъседски надпревари по набиране “, споделя 15-годишният Александър.

Дългата разходка по протежението на „ Георги Кондолов “ минава около учебното заведение, чийто двор във ваканциите се цялостни основно от баскетболисти, и стига до „ Големия парк “ или парк „ Студенец “.

Грамадната зелена повърхност предлага на дребните кючукпарижани няколко къта за игра, съобразени за другите възрастови групи. Настилките под шарените катерушки са меки и предотвратяват ожулването на детските коленца. Мрежата от велоалеи, чешмата и дебелата сянка приканват малчуганите да вършат кръгчета из необятния парк, а дървената беседка подслонява родителите, които следят колоездачите, разменяйки по някоя съседска клевета със слънчогледови семки в ръка. Бетонната сцена пък е нашарена с графит “В парка е шоу “.

Кой е той?

Днес се навършват 116 години от гибелта на Георги Кондолов. Истинското му име е Желязко Димитров Кондолов, който постоянно употребява и псевдоними като Дедо Жельо, Капитан Жесиен Воло, Караман бей челник. Той остава в историята като български бунтовник, челник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и лидер на Преображенското въстание.

Участва като доброволец против въстаналото турско население в Родопите, в качеството си на челник в отряда на Козлуджански отдел на 1-ва Еникьойска чета, където е награден с бронзов орден от княз Александър Батенберг.

По-късно се включва в Македонското сдружение „ Пирин планина “. Впоследствие на 15 декември 1896 година основава клон на Одринското преселенско сдружение „ Странджа “. Участва и на Първия организационен конгрес на одринските сдружения в България, извършен на 19 февруари 1897 година. След конгреса, Георги Кондолов и негови съидейници основават скришен революционен комитет с началник Петко челник, който има за задача да подкрепя организирането и изпращането на въоръжени чети в поробена Тракия. Три години по-късно е пратеник на Бургаското сдружение на Седмия македонски конгрес, а по-късно и на Осмия македоно-одрински конгрес.

Георги Кондолов с изключение на като челник на чета на 12-и Паспаловски регион, е избран и за шеф на въстаническите сили. В отряда под персоналното му командване влизат Паспаловската и Мокрошевската смъртна тайфа, които имат за задача да унищожат турския гарнизон в Паспалово. В тази кървава борба в Паспалово Кондолов е тежко ранен. По негово гледище е избран въстаник, който да го простреля, с цел да го отърве от ужасните страдания.

Анкета: На кого е кръстена вашата улица?

Филип Димитров - пенсионер

Голяма улица, кръстена на огромен човек. Кондолов е от тези революционери, които се запомнят. Аз го знам като Дедо Жельо. Той е лидер на Преображенското въстание. Българин с основно " Б ".

Костадин Деведжиев - пенсионер

Улицата ни е кръстена на революционера Георги Кондолов. Деец, останал в историята като въстаник от Преображенското въстание и като член на ВМОРО. Негов монумент има в бургаската морска градина, също по този начин и в Царево.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР