Всички необходими документи, за да получи връзката Акт 16, вече

...
Всички необходими документи, за да получи връзката Акт 16, вече
Коментари Харесай

От днес: Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация, цената на газа пада

Всички нужни документи, с цел да получи връзката Акт 16, към този момент са събрани – благодарение на страната, и подадени към ДНСК. Така решението за прилагане се чака да бъде издадено на следващия ден. Официалното разкриване пък ще се състои в НДК в събота. На събитието ще участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият министър председател. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

 

А Комисията за енергийно и водно контролиране се събира, с цел да разиска цената на газа за октомври. „ Булгаргаз ” към този момент внесе предложение тя да падне с малко над 100 лв. - до 247 лв. за мегаватчас. Още предходната седмица от сдружението дадоха обещание да създадат опит цената да бъде даже по-ниска, напомня Нова ТВ. Доставките на синьо гориво от Азербайджан към " Булгаргаз " ще поевтинеят доста след влизането в употреба на новия газопровод. Тези доставки бяха контрактувани от държавното сдружение още преди десетина години. Благодарение на влизащото на ниска цена гориво ще може да се обезпечи работата на бизнеса, както и на топлофикациите през идващата зима.

Газопроводът е от основно значение освен за България, само че и за страните от района, които обезверено търсят нови източници на природен газ сега. По новата връзка умерено могат да се доставят обилни количества синьо гориво до Румъния, Молдова и даже Украйна.

 

В същото време газопроводът ще даде опция за импорт на спомагателни количества природен газ през другата газова връзка с Гърция сред Кулата и Сидирокастро. Така нова газова инфраструктура на процедура ще докара до значими промени на газовия пазар у нас и страната най-сетне може да се похвали, че е постигнала газова диверсификация.

 

Гръцките медии нарекоха " нова ера " откриването на газовата връзка сред Гърция и България, съобщи и БНР.

 

" На 1-ви октомври се трансформира енергийната карта на Европа, стартира нова ера ", написа през днешния ден вестник " Капитал " във връзка формалното разкриване на газовата връзка Комотини-Стара Загора. На церемонията ще участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

" В очакване на една сложна енергийна зима България си обезпечава азерски газ от Гърция ", акцентира вестник " Прото тематика ". По тази връзка, разясняват експерти, през България могат да получават газ и прилежащите балкански страни, като Сърбия, Северна Македония и даже Молдова.

 

Ситуацията ще се промени през идната година, когато ще влезе в употреба и терминалът за полутечен газ до Александруполис, е акцентът на вестник " Вора ". Пред гръцките медии енергийни специалисти акцентират, че азерският газ е по-евтин от съветския.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР