Всички мерки, с изключение на мярката 60/40, която и сега

...
Всички мерки, с изключение на мярката 60/40, която и сега
Коментари Харесай

Антикризисните мерки влизат в Плана за управление на здравната криза

Всички ограничения, като се изключи мярката 60/40, която и в този момент се ползва, ще бъдат приложени на трети и четвърти стадий от Плана за ръководство на здравната рецесия. Това уточни вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев. 

" Мярката 60/40 ще продължи да се ползва по този начин, както и сега - при спад в оборота с 30% подпомагането от страна на страната ще бъде 50 на 100 от осигурителния приход на обезпечените лица и надлежно 50% от осигурителните вноски за здравно и обществено обезпечаване на вноските, плащани от страна на работодателя ", уточни вицепремиерът. 

Предлага се и една нова мярка - 75/0, която ще се ползва към всички затворени бизнеси и там ще се покрива 75% от осигурителния приход на засегнатите лица, като ще се поемат 75% от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, предава Българска телеграфна агенция. 

" Очакваме утвърждение и сключване на съглашение с Европейската комисия във връзка с новата Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", от където вероятно ще бъдат ориентирани спомагателни средства по мярката " Запази ме " и " Заетост за теб ". Тези ограничения са в поддръжка на бизнеса, изключително " Заетост за теб ", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на процедура са наети още веднъж на работа за избран интервал от време. Обикновено до момента това се е прилагало за шест месеца ", сподели още Донев. 

Ще продължи да се ползва и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в неспособност сами да се обслужват. 

" Продължаваме и мярката за подкрепяне на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на учебните заведения и прекосяване към отдалечено образование, и би трябвало родителите да вземат неплатен отпуск. Всички ограничения, които са планувани и имаме подготвеност да задействаме на всеки един стадий от усложняването на епидемиологичната конюнктура, ще бъдат в поддръжка на българските жители, в поддръжка на бизнеса ", изясни общественият министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР