Всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус

...
Всички лидери на ЕС категорично са осъдили действията на Беларус
Коментари Харесай

Радев: Не се прихваща самолет, защото имаш политически противник на борда

Всички водачи на Европейски Съюз изрично са осъдили дейностите на Беларус по отвличането и насилственото кацане на самолета в Минск. Това изясни президентът Румен Радев от Брюксел.

„ Това е в безусловно нарушаване на интернационалното право, на разпоредбите за гражданско въздухоплаване и заплашва сигурността на полетите”, уточни президентът, представен от Нова тв.

Той съобщи, че повода за прихващането на самолета е в прорез с интернационалното право: „ Не може да прихващаш аероплан, с цел да го накараш да кацне, тъй като имаш някакъв политически съперник на борда. Това е изрично недопустимо”, разяснява още Радев.

В Брюксел водачите на Европа организираха и полемика, обвързвана с Русия: „ До късно дискутирахме тематиката „ Русия”. Знаете, че това е сложна тематика за Европейски Съюз, само че това беше спор за гласа на разсъдъка и трезвата преценка. Той стартира с един доста уравновесен отчет на Жозеп Борел и доста европейски водачи ясно изявиха своята паника от положението на връзките с Русия”, уточни президентът.

Относно връзките със Северна Македония Радев счита, че е извънредно значимо час по-скоро да се възвърне политическият разговор на най-високо равнище.

„ Аз съм упорствал постоянно за този разговор. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че одобри моята покана дружно да отидем до Рим, с цел да имаме време да обсъдим всички въпроси. Ще покажем нашата взаимна воля за неприкритост, другарство, добросъседство и сътрудничество”, сподели още президентът.

Дали предстоят нови рокади в службите у нас президентът изясни, че това става по решение на Министерския съвет.

„ Там е информацията, там са претекстовете, там са предложенията за промени. Президентът подписва укази за смяна, когато има потребност от такава”, посочи Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР